محکمه لاهه باید واقعبین باشد

محکمه لاهه قبل از این که بخواهد در باره جنایات جنگی در افغانستان تحقیق کند٬ بهتر است بی باوری های را که نسبت به این محکمه وجود دارد برطرف کند و واقعبین باشند. سارنوالان محکمه بین‌المللی در لاهه، اخیر خواستار از سرگیری تحقیقات درباره‌ جرایم جنگی در افغانستان شده و از قضات این دادگاه خواسته ‌اند هرچه‌ زودتر در این زمینه تصمیم بگیرند.

تحقیقات محکمه بین‌المللی لاهه در افغانستان بیش از دو سال است که متوقف شده است و این که این تحقیقات بار دیگر از سر گرفته میشود خود یک سوال است در حالی که گفته ها و قضایای زیادی در دنیا است که باید لاهه به آن بپردازد.

واقعیت این است که محکمه لاهه در یک برنامه هماهنگ شده با نهاد ها و یا کشور های که قصد منزوی کردن امارت اسلامی را دارند میخواهد به کاری رو آورد که با واقعیت های افغانستان در شرایط حاضر همخوانی ندارد. در این قسمت٬ گفته های سخنگوی امارت اسلامی قابل مکث و دقت است که میگوید. «آنان به فیصله این دادگاه بی‌باور اند و این می‌تواند دسیسۀ علیه امارت اسلامی باشد»

اگر به سیر حوادث در افغانستان در جریان چهل سال گذشته و بخصوص به رویداد های بیست سال اخیر توجه شود٬ متجاوزین که بر افغانستان تجاوز کردند عامل شنیع ترین جنایات علیه مردم افغانستان شدند٬ از بمباران ها گرفته تا قتل های عمدی مردم٬ همه نشانه های جنایات جنگی در برابر مردم افغانستان است که باید به آن پرداخته میشد و یا هم پرداخته شود.

حادثه زمستان سرد سال ۱۳۹۰ را به یاد یاد آوری میکنیم که یک ضابط امریکایی بنام رابرت بیلز چگونه وارد یک قریه در پنجوایی قندهار شد و چگونه زنان و کودکان خفته در خواب را به گلوله بست٬ محاکم امریکا برای وی حبس ابد تعین کردند مگر ترامپ او را سخاوتمندانه عفو کرد٬ روایت های تلخ در باره شنکجه و حتی کشتار زندانیان در گوانتانامو کیوبا٬ زندان بگرام در افغانستان و یا هم زندان ابوغریب در عراق و جا های دیگر از سوی نظامیان امریکایی وجود دارد٬ این گونه عملکرد جنایت های جنگی نیست؟ لاهه به کدام یک از این جنایت رسیده است که حالا به دنبال امارت اسلامی افتاده و میخواهد پرونده ترتیب نماید که منشا و مبدا ندارد.

جنایات را که نظامیان استرالیایی و انگلیسی در افغانستان انجام دادند و دیر زمانی سر خط رسانه های غربی بود٬ چرا لاهه آن را بررسی نمیکند؟ چند سال پیش لاهه تصمیم گرفت که به جنایت های جنگی امریکا در افغانستان بپردازد مگر دونالد ترامپ امریکا واکنش نه بلکه خشم نشان داد و تمامی قضات و سارنوالان دیوان کیفری لاهه را تحریم کرد٬ ممنوعیت سفر به امریکا بخشی از این تحریم ها بود.

کشورهای زیادی به ویژه امریکا که در بیست سال گذشته در جنگ افغانستان دخیل بودند و متهم به مرتکب شدن جرایم جنگی استند، بررسی این دادگاه را رد کردند. این که لاهه اتهام می بندد که امارت اسلامی قصدی برای انجام تحقیقات در مورد جنایت های جنگی در افغانستان را ندارد نمی تواند با واقعیت ها در افغانستان همخوانی داشته باشد.

اول این که در طول یک سال گذشته واقعه یی اتفاق نیافتده است که جنایت جنگی تعریف شود و اگر کدام عضوی از نظامیان امارت اسلامی تخطی از قانون و اصول داشته است٬ کمیسیونی بنام تصفیه صفوف در نهاد های امنیتی و دفاعی فعال اند که به این گونه تخطی ها رسیده اند.

بهتر است که لاهه به جای برنامه ریزی مخرب که بیشتر از نهاد های استخباراتی منشا میگیرد واقعبین باشند٬ عدالت را آنچنان که در کاغذ و زبان تعریف میکنند٬ مد نظر داشته و خود را به عنوان یک نهاد معتبر بین المللی دچار وابستگی نکنند.

(باختر)    
 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x