محکمه لاهه باید واقعبین باشد

محکمه لاهه قبل از این که بخواهد در باره جنایات جنگی در افغانستان تحقیق کند٬ بهتر است بی باوری های را که نسبت به این محکمه وجود دارد برطرف کند و واقعبین باشند. سارنوالان محکمه بین‌المللی در لاهه، اخیر خواستار از سرگیری تحقیقات درباره‌ جرایم جنگی در افغانستان شده و از قضات این دادگاه خواسته ‌اند هرچه‌ زودتر در این زمینه تصمیم بگیرند.

تحقیقات محکمه بین‌المللی لاهه در افغانستان بیش از دو سال است که متوقف شده است و این که این تحقیقات بار دیگر از سر گرفته میشود خود یک سوال است در حالی که گفته ها و قضایای زیادی در دنیا است که باید لاهه به آن بپردازد.

واقعیت این است که محکمه لاهه در یک برنامه هماهنگ شده با نهاد ها و یا کشور های که قصد منزوی کردن امارت اسلامی را دارند میخواهد به کاری رو آورد که با واقعیت های افغانستان در شرایط حاضر همخوانی ندارد. در این قسمت٬ گفته های سخنگوی امارت اسلامی قابل مکث و دقت است که میگوید. «آنان به فیصله این دادگاه بی‌باور اند و این می‌تواند دسیسۀ علیه امارت اسلامی باشد»

اگر به سیر حوادث در افغانستان در جریان چهل سال گذشته و بخصوص به رویداد های بیست سال اخیر توجه شود٬ متجاوزین که بر افغانستان تجاوز کردند عامل شنیع ترین جنایات علیه مردم افغانستان شدند٬ از بمباران ها گرفته تا قتل های عمدی مردم٬ همه نشانه های جنایات جنگی در برابر مردم افغانستان است که باید به آن پرداخته میشد و یا هم پرداخته شود.

حادثه زمستان سرد سال ۱۳۹۰ را به یاد یاد آوری میکنیم که یک ضابط امریکایی بنام رابرت بیلز چگونه وارد یک قریه در پنجوایی قندهار شد و چگونه زنان و کودکان خفته در خواب را به گلوله بست٬ محاکم امریکا برای وی حبس ابد تعین کردند مگر ترامپ او را سخاوتمندانه عفو کرد٬ روایت های تلخ در باره شنکجه و حتی کشتار زندانیان در گوانتانامو کیوبا٬ زندان بگرام در افغانستان و یا هم زندان ابوغریب در عراق و جا های دیگر از سوی نظامیان امریکایی وجود دارد٬ این گونه عملکرد جنایت های جنگی نیست؟ لاهه به کدام یک از این جنایت رسیده است که حالا به دنبال امارت اسلامی افتاده و میخواهد پرونده ترتیب نماید که منشا و مبدا ندارد.

جنایات را که نظامیان استرالیایی و انگلیسی در افغانستان انجام دادند و دیر زمانی سر خط رسانه های غربی بود٬ چرا لاهه آن را بررسی نمیکند؟ چند سال پیش لاهه تصمیم گرفت که به جنایت های جنگی امریکا در افغانستان بپردازد مگر دونالد ترامپ امریکا واکنش نه بلکه خشم نشان داد و تمامی قضات و سارنوالان دیوان کیفری لاهه را تحریم کرد٬ ممنوعیت سفر به امریکا بخشی از این تحریم ها بود.

کشورهای زیادی به ویژه امریکا که در بیست سال گذشته در جنگ افغانستان دخیل بودند و متهم به مرتکب شدن جرایم جنگی استند، بررسی این دادگاه را رد کردند. این که لاهه اتهام می بندد که امارت اسلامی قصدی برای انجام تحقیقات در مورد جنایت های جنگی در افغانستان را ندارد نمی تواند با واقعیت ها در افغانستان همخوانی داشته باشد.

اول این که در طول یک سال گذشته واقعه یی اتفاق نیافتده است که جنایت جنگی تعریف شود و اگر کدام عضوی از نظامیان امارت اسلامی تخطی از قانون و اصول داشته است٬ کمیسیونی بنام تصفیه صفوف در نهاد های امنیتی و دفاعی فعال اند که به این گونه تخطی ها رسیده اند.

بهتر است که لاهه به جای برنامه ریزی مخرب که بیشتر از نهاد های استخباراتی منشا میگیرد واقعبین باشند٬ عدالت را آنچنان که در کاغذ و زبان تعریف میکنند٬ مد نظر داشته و خود را به عنوان یک نهاد معتبر بین المللی دچار وابستگی نکنند.

(باختر)    
 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x