مخالفت حق شماست اما توهین فرهنگ بدی است

در چند دهه اخیر، افغان ها به نقش و شخصیت پاکستان در رابطه با مشکلات خود از زاویه نفرت نگاه می کنند و متاسفانه نمودار بی اعتمادی بین دو طرف روز به روز در حال افزایش است. در مقاله زیر می خواهم به این موضوع بپردازم که فحش و ناسزا برای اصلاح، به جای حل مشکل، مشکلات را بین ما را پیچیده تر می کند.

به دلیل تیرگی روابط دو کشور، سیاست های آنها را در حد معیار و مقیاس واقعیات عینی و اصول بهترین تمدن نمی دانم، اما جدای از اشتباهات دو طرف، سیاست های غلط و ذهنیت عاطفی جوانان و دیگر عوامل داخلی و خارجی را نمی توان نادیده گرفت. البته باید این را هم بگویم که رساندن سطح روابط همسایگان به سطح کنونی، سیاست بدی است که نتیجه راهبردهای شکست خورده است و به هیچ وجه به نفع هیچ طرفی نیست.

این حق همه است که در چهارچوب موازین اخلاقی و فرهنگی با اقدامات و اظهارات طرف مقابل مخالفت کنند، اما در سال های اخیر نشان دادن خشم خود با بد و رد گفتن به سیاست پاکستان در قبال افغانستان، درد ما را دوا نمی کند. اما واکنش هایی را به دنبال دارد و به کشور آسیب می زند.

مردم بیدار و رهبران قوی به جای سرزنش بیگانگان بر ضعف های خود تمرکز می کنند و ضعف ها و فرصت هایی را که طرف مقابل برای مداخله در مردم و کشور در اختیار دارد از بین می برد. دعوای دائمی همسایه ها و بد گفتن به یکدیگر شهامت نیست، بلکه تعامل بین همسایه ها در چارچوب احترام متقابل، متانت و رقابت سالم، شجاعت است.

در دنیای معاصر همسایگان بر اساس روابط بلندمدت اقتصادی با یکدیگر مرتبط هستند و هر کشوری نه تنها برای حفظ منافع خود گام برمی دارد، بلکه از آسیب به کشوری که از نظر اقتصادی به دیگری متصل است جلوگیری می کند.

در صورت پایان تحریم ها، موانع توسعه هر دو کشور برداشته می شود، اما متأسفانه به نظر می رسد که رهبری سیاسی هر دو کشور در این زمینه مبتنی بر جستجوی اشتراک، پیوند، توافق کار نمی کنند و یا قصد ندارند گام های عملی برای توسعه کشور خود و زندگی بهتر برای نسل های آینده بردارند.

افغان ها باید مضرات استفاده از تفنگ علیه یکدیگر را بررسی کنند، باید از ویرانی کشور جلوگیری کنند، با گفتگو و تفاهم راه حل مشکلات را در داخل کشور بیابند، نگرانی های یکدیگر را درک کنند، منافع ملی و دستور کار ملی را تعیین کنند. از حذف و انکار طرف مقابل دست بردارند، کشور را خانه مشترک همه افغان ها بدانند، آن را با هم بسازند و بعد با هر کشوری پای میز مذاکره بنشینند تا از پنجره محکم ملی مشکلات را حل کنند، با انتقاد از سیاست های پاکستان، توهین آنها و با نشان دادن احساسات، خشم، نفرت مشکلات حل نمی شود، متاسفانه رسانه های پاکستان نیز همین مسیر نفرت پراکنی را در پیش دارند.

(تاند/۱۰ جون ۲۰۲۳)

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x