با نزدیک شدن به مهلت اول ماه می برای خروج نظامی ایالات متحده از افغانستان، چندین راه دیپلماتیک آغاز شده است!
آمریكا با وارد كردن تركیه، بازیگر دیگری را نیز مستقیما وارد مذاكرات افغانستان می كند. پیشنهاد اینکه ترکیه میزبان مذاکراتی در ماه اپریل باشد، جایی که کشورهایی مانند هند، ایران، پاکستان، چین و روسیه قرار است در کنار دولت افغانستان بهمراه طالبان برای یافتن یک راه حل مناسب دور یک میز بنشینند، ارتباط بایدن و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه را نشان می دهد!
مذاکرات افغانستان اکنون مانند یک کنگره چند لایه به نظر می رسد، جایی که ایالات متحده در تلاش است تا از طریق واسطه های مختلفی که طی سال های گذشته درگیر روند صلح افغانستان بوده اند، خروج خود را تضمین کند!
ایالات متحده در حالی که خطرات خود را در مورد خروج افغانستان از بین می برد، باید این واقعیت را در نظر بگیرد که بستر هرگونه مذاکرات دوجانبه یا چند جانبه پیرامون مسئله افغانستان، صرف نظر از بازیگران منطقه ای یا بین المللی هنوز بر اساس توافق فبروری ۲۰۲۰ است!
نحوه واکنش طالبان به دولت بایدن که احتمالا اقدام به لغو یا نگهداری نیروهای باقیمانده در افغانستان می کند باید مشخص شود! با این حال طالبان توافق دوحه را ارجاع می دهند تا ایالات متحده تعهد خود را در مورد عقب نشینی اول ماه می حفظ کند.
دیگران می توانند نقش مهمی در هدایت افغانستان داشته باشند. پس از دستیابی به یک توافق سیاسی، در حال حاضر یک برنامه اقتصادی طولانی مدت پس از جنگ وجود ندارد!
اما ایالات متحده در موقعیتی نیست که سایر نشست های چندجانبه و میزهای صلح را به عنوان گزینه های جایگزین روند دوحه ببیند!
تحلیلگران آمریکایی تاکید کرده اند که طالبان مسلما در قوی ترین موقعیت خود نسبت به هر نقطه از سال ۲۰۰۱ قرار دارند. این واقعیت نیاز به یک واکنش قوی و واضح از سوی آمریکا حتی در چارچوب خروج نیروها دارد!
اورف آنلاین
۲۰۲۱/۳۰/۳