مطالعات امکان سنجی بزرگترین فرودگاه افغانستان به ارزش دو میلیارد دلار به اتمام رسید

اداره هوانوری ملکی افغانستان می‌گوید که مرحله مطالعات امکان سنجی بزرگترین میدان هوایی این کشور نهایی و هزینه ساخت آن دو میلیارد دالر برآورد شده است.

قاسم وفایی زاده، رئیس اداره هوانوردی ملکی افغانستان گفت که این فرودگاه در محمد آغه ولایت لوگر ساخته خواهد شد و هزینه ساخت آن توسط دولت افغانستان تامین خواهد شد.

این  میدان هوایی بزرگترین  میدان هوایی افغانستان خواهد بود که تا سال ۲۰۳۵ میلادی ساخت آن تکمیل خواهد شد.

مطالعات فنی این فرودگاه را شرکت ایتالیایی تیکنیتال اینک ( Technital .inc) انجام داده است.

به گفته آقای وفایی زاده، ساخت این  میدان هوایی در اتصال منطقه‌ای، رشد صادارات و رشد اقتصادی افغانستان نقش ارزشمندی خواهد داشت.

مطالعات امکان سنجی این  میدان هوایی شامل مطالعات محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی از ماه ثور سال ۱۳۹۸ آغاز شده بود.

آقای وفایی زاده افزود که این  میدان هوایی با تمام امکانات مورد نیاز یک  میدان هوایی بین‌المللی ساخته می‌شود که شامل ترمنیال بین‌المللی مسافران با ظرفیت حداقل ۱۰ میلیون مسافر در سال، خدمات کارگو را دارا خواهد بود. در کنار آن یک بخش فراوری مواد اولیه برای صادارت ساخته خواهد شد که بتواند به گفته او نیاز بازار هوانوردی افغانستان و منطقه را جواب گو باشد.

اکنون مهمترین  میدان هوایی افغانستان  میدان هوایی کابل است. رئیس اداره هوانوردی افغانستان گفت که  میدان هوایی کابل در داخل شهر و امکان توسعه آن نیست.

به گفته آقای وفایی زاده، افغانستان در حال حاضر ۶۴ میدان هوایی کوچک و بزرگ دارد که از این میان تنها چهار  میدان هوایی آن بین‌المللی است. به گفته او ۱۲ فرودگاه در حد  میدان هوایی های منطقه و فرودگاه محلی و شماری هم در حد خطوط نشست و برخاست طیاره ها است.

رئیس اداره هوانوردی افغانستان گفت که تمام  میدان هوایی های افغانستان به بازسازی و بهسازی نیاز دارند. ولی به گفته او اولویت افغانستان توسعه و تجهیز چهار  میدان هوایی بین‌المللی کابل، هرات، مزار شریف و قندهار است.

براساس اعلام اداره هوانوری ملکی افغانستان درحال حاضر  میدان هوایی های این کشور سالانه، حدود چهارو نیم میلیون مسافر را دارد که در مقایسه با ده سال پیش ده برابر رشد را نشان می‎دهد.

آقای وفای زاده معتقد است که بخش هوانوری افغانستان هنوز به حد نهایی ظرفیت موجود آن توسعه نیافته، درحالیکه می‌تواند به عنوان یک مسیر ترانزیتی مناسب جنوب شرق آسیا را با اروپا و خاورمیانه وصل کند.

افغانستان هم اکنون با ۵۲ کشور از طریق دهلیزهای هوایی وصل است که به گفته آقای وفایی زاده در سال گذشته ۵۰ درصد کل صادارات کشور از نظر ارزش از همین طریق انجام شده است.

ساخت  میدان هوایی ولایت لوگر برای نخستین بار در زمان رئیس جمهور محمد داوود برنامه ریزی شده بود که به علت تحولات سیاسی ساخته نشد.

 میدان هوایی قندهار نخستین فرودگاه افغانستان است که در سال ۱۹۶۰ ساخته شد. پس از قندهار  میدان هوایی کابل ساخته شد که حالا کابل بزرگترین ر افغانستان است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x