معضل تی‌تی‌پی؛ پاکستان دست به دامن چین شد

تقریبا ۱۵ روز پیش یوشیائو یونگ، نماینده ویژه چین در امور افغانستان، اخیراً به پاکستان سفر کرد و با مقام‌های این کشور (آمنه بلوچ، معاون وزیر خارجه، و احمدنسیم ورایج، معان وزیر خارجه در امور افغانستان و غرب آسیا) دیدار و گفت‌وگو کرده است. وضعیت حاکم بر افغانستان زیر سلطه طالبان، محور دیدار طرفین را تشکیل می‌داد. رسانه «اکسپرس تریبون» گزارش داده است که طرف پاکستانی در این دیدار، اطلاعات و شواهد قانع‌کننده‌ای مبنی بر حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان را تحویل طرف چینی کرده است.

معلوم است وقتی که اسلام‌آباد سخن از حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان می‌زند، هدفش تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) است؛ گروهی که با راه‌اندازی حملات تروریستی در خاک پاکستان، کاسه صبر مقام‌های این کشور را لب‌ریز کرده است. اسلام‌آباد در سه سال گذشته، پیهم ادعا کرده که تی‌تی‌پی در خاک افغانستان حضور و فعالیت دارد و از امکانات مالی و تسلیحاتی برای راه‌اندازی حمله در خاک پاکستان نیز بهره‌مند است. البته طالبان نه‌تنها ادعای طرف پاکستانی را رد کرده‌اند، بلکه مبارزه‌شان علیه تروریسم را کامیاب هم خوانده‌اند.

به‌نظر می‌رسد که پاکستان از مددجستن از غربی‌ها به‌ویژه امریکا و بریتانیا دل کنده و اکنون دست به دامن چین شده است. پاکستان بارها از امریکا در خصوص اقناع طالبان برای سرکوب تی‌تی‌پی طالب کمک شده است و حتا مقام‌های نظامی آن، به واشنگتن هم رفته‌اند که ظاهراً نتیجه ملموسی در پی نداشته است. البته طرف امریکایی بارها خود را متحد پاکستان در امر مبارزه با تروریسم خوانده و اذعان کرده است که متحدش را در بزنگاه‌ها تنها نمی‌گذارد. واقع این است که امریکا و بریتانیا در اوکراین و خاور میانه درگیرند و به دعوا میان طالبان و پاکستان بها نمی‌دهند. اسلام‌آباد هم وقتی برای غربی‌ها اهمیت داشت که در افغانستان حضور داشتند. حالا فقط در جاهایی که درگیرند، سعی می‌کنند متحدان‌شان را کنار خود نگه دارند.

ناامیدی از غربی‌ها سبب شده است که پاکستان گمان کند چین می‌تواند از آن دستگیری کند. چین متحد پاکستان است. همچنان با طالبان رابطه خوب دارد؛ اما بسته به منافع راهبردی خود، می‌تواند دومی را فدای اولی کند. اسلام‌آباد قبلاً هم در نشست‌های دو یا چندجانبه از بیجینگ برای سرکوب تی‌تی‌پی مدد جسته است، ولی ظاهراً کارگر واقع نشده است. حالا هم شریک‌سازی اطلاعات و شواهد قانع‌کننده با مقام چینی، معنایی ندارد جز درخواست اعمال فشار بر طالبان به‌قصد مهار تی‌تی‌پی. چین هم که ظاهراً از مداخله در کار دیگر کشورها می‌پرهیزد و به‌زعم خود هوای سروری بر دیگران در سر ندارد، روشن نیست که به چه میزان به درخواست طرف پاکستانی لبیک می‌گوید.

نه‌ فقط نماینده بیجینگ که ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان، نیز چندی قبل به اسلام‌آباد رفت و با کسانی دیدار و گفت‌وگو کرد که طرف چینی هم کرده است. پس می‌توان گفت که هر سه طرف روی موضوع واحد گفت‌وگو کرده‌اند: تروریسم در افغانستان. ازاین‌رو، می‌شود گفت که پاکستان شاید در کوشش ایجاد نوعی ایتلاف منطقه‌ای علیه طالبان باشد که هدفش اقناع این گروه به‌قصد تنگ‌کردن فضا برای تی‌تی‌پی است. البته تا این جای کار نمی‌توان گفت که این ایتلاف ماهیت ضدطالبانی دارد و به‌قصد براندازی این گروه شکل می‌گیرد. پاکستان می‌خواهد کشورهای مهم منطقه به صراحت تایید کنند که تی‌تی‌پی در افغانستان حضور و فعالیت دارد و رژیم حاکم در این کشور بایستی مسوولیت خود را ادا کند.

چیزی که پاکستان را در این اواخر بیش‌تر نگران کرده است، نزدیک‌شدن طالبان به هند است؛ کشوری که ضد بیجینگ و اسلام‌آباد است. این امر سبب می‌شود که پاکستان بیش‌تر به ‌سمت چین بلغزد و همچنان برای ایجاد ایتلاف منطقه‌ای مورد نظرش تلاش به خرج دهد. مهم‌تر از آن، چین هم دوست ندارد که طالبان به‌روی هند آغوش باز کنند. البته در مقایسه با پاکستان، حساسیت کم‌تری در این زمینه دارد. اسلام‌آباد با آگاه‌ساختن چینی‌ها از حضور تی‌تی‌پی در افغانستان، می‌خواهد به طالبان هشدار دهد که اگر از نزدیکی با هند کوتاه نیایند، دولت‌های منطقه را علیه‌شان بسیج خواهد کرد. باید گفت که پاکستان مخالف پیوند میان طالبان و هند نیست، ولی می‌خواهد بر آن‌چه میان طرفین می‌گذرد، نظارت داشته باشد؛ انتظاری که از دولت پیشین افغانستان هم داشت.

منبع: ۸صبح

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x