از زمانی که ایالات متحده، افغانستان را ترک کرد، رژیم جدید (امارت اسلامی) در کابل متعهد شد که صلح و امنیت را در این کشور برقرار کند.
در حال حاضر امارت اسلامی افغانستان (IEA)، نیروهای امنیتی طالبان به طور رسمی مشغول کار برای ریشه کن سازی گروه های شبه نظامی افغان هستند که قصد دارند دوره جدید خود را در قدرت کوتاه کنند.
در گردهمایی مخالفان حکومت جدید در ماه سپتامبر در وین به رهبری احمد مسعود تشکیل جلسه دادند، اعلام کردند که آنها برای مرحله جدیدی علیه حکومت طالبان در افغانستان آماده شده اند.
علی نظری، سخنگوی جبهه مقاومت ملی افغانستان (NRF) در ماه اگست در مقاله ای از فارن افرز خواستار حمایت بین المللی شد.
شورای عالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان، ائتلافی از شخصیتهای سیاسی پیشین افغانستان، و جبهه مقاومت در ماه اگست یک پلتفرم سیاسی منتشر کردند که شامل مبارزه با استبداد، برگزاری انتخابات و ایجاد یک دولت غیرمتمرکز است.
در این مدت درگیری های زیادی بین نیروهای طالبان و جبهه مقاومت صورت گرفت که با تلفات زیادی روبرو بوده است. حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین افغانستان، خشونتهای رخ داده در ولایت پنجشیر را محکوم کرد. ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان، نسبت به اتهامات مربوط به اعدام های غیرقانونی ابراز نگرانی کرد.
«طالبان تهدید ناشی از جبهه مقاومت را کاملا جدی گرفته اند. آنها اخیراً ملا قیوم ذاکر را به عنوان فرمانده کل نظامی پنجشیر و اندراب منصوب کردند که نشان دهنده اراده برای از بین بردن این گروه است.» وی افزود: بعید به نظر میرسد که طالبان در آینده نزدیک بتوانند دو گروه اصلی مقاومت ضد طالبان و داعش را به طور کامل نابود کنند.
با این حال، همه گروههای مقاومت تاکنون تنها تهدیدی حداقلی برای حاکمیت طالبان ایجاد کردهاند و بعید به نظر میرسد که این گروهها در آینده نزدیک دامنه یا ظرفیت خود را گسترش دهند. به نظر من، داعش بهترین گروهی است که میتواند از احساسات ضد طالبانی سرمایهگذاری کند و در میانمدت فعالیتهای خود را گسترش دهد.
امنیت همچنان یک چالش بزرگ برای طالبان است. اگرچه عقب نشینی نظامی ایالات متحده از جنگ چندین ساله ای که بر جمعیت قبایلی افغانستان رنج می برد، کاسته است، اقدامات شریرانه تروریستی انجام شده توسط داعش همواره در مراکز شهری این کشور وجود دارد.
اگرچه بیش از یک سال از پایان دخالت ایالات متحده در افغانستان می گذرد، اما هیچ نشانه ای مبنی بر دریافت کمک نظامی خارجی قابل توجه برای جبهه مقاومت وجود ندارد. بر اساس گزارش ها، این جبهه حدود چهار هزار جنگجو را در اختیار دارد.
مایکل کوگلمن، مدیر مؤسسه جنوب آسیا در مرکز ویلسون گفت: «طالبان تمایل دارند قدرت جبهه مقاومت را دست کم بگیرند، در حالی که جبهه و حامیان آن تمایل دارند قدرت آن را بیش از حد اعلام کنند».
نظری در مصاحبه ای به سی ان ان گفت که احمد شاه مسعود توانست با تعداد محدودی از منابع، مقاومت خود را در برابر شوروی ایجاد کند و ارتش قدرتمند سرخ را با موفقیت شکست دهد. بنابراین کمک و حمایت بین المللی برای ما لازم نیست تا بتوانیم برای ارزش ها و حقوق خود مبارزه کنیم.
مایکل کوگلمن عنوان کرد که اگر طالبان نتوانند مشکلات اقتصادی و حملات تروریستی را کاهش دهند و یا شکاف های داخلی گروه شان را از بین نبرند، نارضایتی عموم افزایش خواهد یافت.
کوگلمن خاطرنشان کرد: «ما میتوانیم شاهد جذب نیرو، تسلیحات و سایر حمایتهای بیشتر به سوی جبهه باشیم. این نوع حرکتی است که میتواند این گروهها را در موقعیت بهتری برای ایجاد یک تهدید واقعی برای طالبان قرار دهد. اما بیایید واضح سخن بگوییم: ما در حال حاضر به آن نقطه هنوز نزدیک نیستیم.”