بر اساس گزارش برنامه انکشافی سازمان ملل که روز سه شنبه منتشر شد، تولید ناخالص داخلی افغانستان در صورت دستیابی به صلح و رعایت آن برای چهار سال آینده، ۷درصد افزایش می یابد.
این امر همچنین باعث افزایش درآمد و توانایی دولت در تأمین بودجه برنامه های انکشافی و توسعه اقتصادی می شود. در این گزارش آمده است، حاکمیت باید بهبود یابد و فساد مورد بررسی قرار گیرد، در غیر این صورت اوضاع به بهتر از این تغییر نخواهد کرد.
عبدالله درداری ، نماینده UNDP در افغانستان هنگام قرائت گزارش گفت: “افغانستان می تواند رشد کند و از فقیرترین کشور به یک کشور با درآمد متوسط تبدیل شود اگر صلح برقرار باشد و از منابع طبیعی بکر این کشور استفاده شود!”
براساس این گزارش، همراه با عدم پیشرفت به سمت تامین صلح و حاکمیت، رشد نسبتاً سریع جمعیت در مقایسه با رشد اقتصادی پایین در دهه گذشته منجر به کاهش درآمد سرانه و افزایش فقر شده است.
این گزارش تخمین می زند، اگرچه اقتصاد ممکن است در دو سه سال آینده سطح پیش از همه گیری خود را بهبود بخشد، درآمد سرانه ممکن است در سال ۲۰۴۵ در مقایسه با سال ۲۰۱۹ تقریبا ۱۰ درصد کمتر باشد. نرخ فقر ممکن است تا ۷۰ درصد و تعداد کسانی که به کمک بشردوستانه نیاز دارند ممکن است تا پایان سال ۲۰۲۱ به ۱۸ میلیون نفر برسد.
این گزارش همچنین تخمین می زند که بهبود شرایط کسب و کار و فضای سرمایه گذاری، سهولت دسترسی به اعتبارات مالی، کاهش هزینه های تجاری، بهبود زراعت و تقویت حاکمیت، اگر به صورت جداگانه دنبال شود، هرکدام می توانند بین ۱/۵ تا ۲/۵ درصد به نرخ رشد اقتصادی اضافه کنند. با این حال، اگر این سیاست ها به طور همزمان انجام شود، تولید ناخالص داخلی می تواند تا سال ۲۰۳۰ بیش از ۴۰ درصد افزایش یابد.
همچنین این گزارش اضافه می کند: “جاده پیش رو صاف نخواهد بود. تجربه بین المللی در مورد کشورهای شکننده حاکی از آن است که صلح ممکن است به وجود بیاید، اما جنگ پایان نیابد. کشورهای کم درآمد احتمال بازگشت مجدد به منازعات، ظرف پنج تا ده سال تا رسیدن به سطح درآمد سرانه حداقل ۵ هزار دلار وجود دارد. برای رسیدن به آن سطح، اقتصاد افغانستان باید سالانه با سرعت ثابت ۸ درصد برای دو دهه آینده رشد کند. “
در این گزارش آمده است كه افغانستان تنها ۳۸ درصد از پیشرفت مورد نیاز برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار را بدست آورده است.
وان تی وی نیوز
۲۰۲۱/۷/۴