رهبری وزارت عدلیه روز یکشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی برای پاسخگویی دولت به مردم گفت که نیازی به حضور و فعالیت احزاب سیاسی در افغانستان نیست. عبدالکریم حیدر معین این وزارت با بیان اینکه احزاب در گذشته دستاورد دیگری جز تفرقه بین مردم بر اساس جهت، قومیت و زبان نداشتند، افزود: «امروز خوشبختانه در افغانستان نیازی به احزاب سیاسی نیست. خوشبختانه احزاب و اعضای آنها نیز بر این عقیده اند که امروز همه برادرانه زیر چتر نظام اسلامی و امارت اسلامی زندگی می کنیم.»
اما رهبران، اعضا و تحلیلگران سیاسی وجود و فعالیت احزاب سیاسی را برای توسعه یک جامعه، ایجاد رقابت سالم در جامعه و اصلاح و نقد سالم عملکرد دولت ضروری می دانند.
معین گل سمکنی رهبر حزب حق و عدالت می گوید که از طریق احزاب می توان نظرات بخش بزرگی از جامعه را متحد و سپس با نظام ها در میان گذاشت. وی با بیان اینکه اگر احزاب نباشند، عملکرد دولت ها در جامعه یک طرفه می شود و انتقاد سازنده ای وجود نخواهد داشت و در نتیجه ممکن است روند توسعه کشور راکد بماند، گفت «حقیقت این است که در گذشته برخی از احزاب دارای شخصیت قومی، جهت دار و زبانی بودند، اما این بدان معنا نیست که در افغانستان نیازی به احزاب نباشد بلکه باید نظارت بر احزاب بیشتر گردد.»
احمد خان اندر، یکی از اعضای حزب وطن سابق و کارشناس سیاسی نیز می پذیرد که احزاب در گذشته دستاوردهای خوبی در افغانستان نداشتند و مردم خاطره خوبی از آنها ندارند، اما او گفت که رقابت سالم بین احزاب سبب پیشرفت در کشور میشود.
اندر می افزاید که اگر امارت اسلامی به احزاب اجازه ندهد، بهانه دیگری برای فشار جامعه جهانی بر افغانستان خواهد بود: «امارت اسلامی می تواند از احزاب افغانستان که بر اساس اصول اسلامی، ارزش های ملی و خواست مردم هستند حمایت کند. احزاب باید برنامه و اهداف درست داشته باشند و بر اساس خواسته های مردم پیش بروند، این به نفع افغانستان است، مردم می توانند از این طریق هر کاری که می خواهند برای انکشاف کشور انجام دهند.»
این در حالی است که قبل از روی کار آمدن امارت اسلامی ده ها حزب سیاسی در افغانستان فعال بودند، اما امارت اسلامی می گوید که در یک سال گذشته حتی به یک حزب مجوز نداده است.
(کلید)