در میان گزارش ها مبنی بر اینکه انقره در حال مذاکره با اسلام آباد برای تأمین امنیت میدان هوایی کابل پس از خروج نیروهای ایالات متحده و نیروهای ناتو از جنگ است، شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه این هفته به ترکیه برای یک سلسله مباحث در مورد وضعیت افغانستان پس از خروج نیروهای نظامی خارجی از این کشور سفر خواهد کرد.
قریشی در جریان سفر سه روزه خود در اجلاس دیپلماسی آنتالیا شرکت خواهد کرد که در آن نشست داکتر عبدالله عبدالله و حامد کرزی و سایر نمایندگان کشورهای مختلف نیز حضور خواهند داشت.
وزیر امور خارجه به احتمال زیاد در حاشیه این مجمع با رهبران افغانستان دیدار و در مورد روند صلح افغانستان گفتگو خواهند کرد. این در حالیست که گفتگوهای بین الافغانی به بن بست رسیده است، زیرا طالبان تمایلی به شرکت در کنفرانس استانبول ندارند.
روز دوشنبه، قریشی، ضمن سخنرانی در مورد گفتگوهای صلح افغانستان اظهار داشت که زمان توافق صلح در افغانستان رو به پایان است. وی از رهبران افغانستان خواست تا فرصت را مغتنم بشمارند زیرا این در برای همیشه باز نخواهد ماند.
با توجه به اینكه آمریكا و ناتو در آستانه مهلت ۱۱ سپتمبر كه جو بایدن رئیس جمهور آمریكا اعلام كرده بود، از این کشور خارج خواهند شد، این نگرانی وجود دارد كه افغانستان مجددا ممكن است به موج جدیدی از ناآرامی ها و جنگ داخلی برسد.
در اجلاس ناتو در بروکسل، کشورهای عضو توافق کردند که پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان، میدان هوایی کابل را فعال نگاه دارند. از ترکیه خواسته شده است برای این منظور امنیت را تأمین کند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه احتمال همکاری انقره برای نقش احتمالی در تأمین امنیت میدان هوایی بین المللی در کابل را پس از اتمام خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان توسط انقره مطرح کرد.
اما مقامات ترک گفته اند که در ازای حضور نظامی در کابل خواهان کمک مالی هستند. اردوغان هیچ توافق محکمی را در میدان هوایی اعلام نکرد اما گفت که نیروهای ترکیه ممکن است با نیروهای پاکستان و مجارستان عضو ناتو به طور مشترک در افغانستان فعالیت کنند.
وی گفت: “اگر از ترکیه خواسته نشود که افغانستان را ترک کند، حمایت ایالات متحده در بخش دیپلماتیک، لوجستیکی و مالی بسیار مهم است.”
تاکنون هیچ واکنش فوری از سوی پاکستان رخ نداده است اما این مسئله احتمالاً هنگامی که وزیر امور خارجه اقای قریشی در حاشیه نشست دیپلماسی آنتالیا در این هفته با رئیس جمهور ترکیه دیدار می کند، مورد بحث قرار خواهد گرفت.
با توجه به کمبود اعتماد بین اسلام آباد و کابل، ناظران نسبت به نقش پاکستان در داخل افغانستان احتیاط می کنند. قریشی روز گذشته اعتراف کرد که عمده ترین مانع در راه بهبود روابط بین پاکستان و افغانستان کمبود اعتماد است.
تریبون
۲۰۲۱/۱۶/۶