وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که زلمی خلیلزاد فرستاده ویژه ایالات متحده در افغانستان، کمتر از دو ماه پس از خروج آشفته آمریکا از افغانستان و تصرف این کشور توسط طالبان استعفا داده است!
آنتونی بلينكن وزير امور خارجه آمريكا در بيانيه ای گفت كه تام وست معاون خيلزاد جانشين او خواهد شد و خاطرنشان كرد كه وست با سفارت آمريكا كه در دوحه مستقر است بر اساس منافع آمريكا در افغانستان همكاری نزديك خواهد داشت!
در بیانیه بلینکن آمده است: “در حالیکه زلمی خلیلزاد نماینده ویژه صلح افغانستان از سمت خود کناره گیری می کند، من از خدمات ده ها ساله او به مردم آمریکا قدردانی می کنم!”
گفته می شود که خلیلزاد به روز جمعه استعفای خود را داده است. این رفتن در حالی صورت گرفت که او در اولین مذاکرات رسمی دولت بایدن با طالبان پس از خروج که در اوایل ماه اکتبر در دوحه انجام شد، حضور نداشت!
خلیلزاد در نامه ای به آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه از سابقه خود دفاع کرد اما اذعان کرد که نقض هایی وجود داشته و توافقات سیاسی بین دولت افغانستان و طالبان مطابق آنچه پیش بینی شده بود پیش نرفت!
او در این نامه نوشته است: “دلایل این امر بسیار پیچیده است و من افکار خود را در روز و هفته های آینده به اشتراک خواهم گذاشت!”
خلیلزاد که متولد افغانستان است از سال ۲۰۱۸ این پست را بر عهده داشت و رهبری مذاکرات با طالبان را که منجر به توافق فبروری ۲۰۲۰ برای خروج نیروهای آمریکایی در سال جاری شد بر عهده داشت!
علی رغم وابستگی به جمهوری خواهان، خلیلزاد در زمانی که بایدن دونالد ترامپ را شکست داد و تصمیم گرفت که خروج را ادامه دهد، در سمت خود باقی ماند!
مقامات فعلی و سابق آمریکا پیشتر به رویترز گفته بودند که در سه سالی که خلیلزاد در این نقش حضور داشت، چهره یکی از مهمترین شکست های دیپلماتیک آمریکا در سال های اخیر شد!
مقامات آمریکایی که نخواستند نامشان فاش شود گفتند که این دیپلمات کهنه کار آمریکایی از اعمال قدرت خود بر طالبان صرف نظر کرد، به طور مداوم دولت افغانستان را تضعیف کرد و علاقه چندانی به شنیدن دیدگاه های مختلف در داخل دولت آمریکا نداشت!
خلیلزاد اخیرا در گفت وگو با مجله فارن پالیسی از اقدامات خود دفاع کرده و گفته است که طالبان بخشهای کلیدی توافقنامه فبروری ۲۰۲۰ از جمله عدم حمله به نیروهای در حال خروج آمریکایی را انجام داده اند!
او اظهار داشت: “من به کسانی که می گویند ما نباید با طالبان بدون حضور دولت افغانستان مذاکره می کردیم احترام می گذارم. اما ما نمی دانیم که چقدر طول می کشید تا طالبان با آن موافقت کنند!”
او گفت که بدون وجود علاقه ای در ایالات متحده برای افزایش نیروها در طولانی ترین جنگ خود، ما هر سال در مقابل طالبان در حال شکست بودیم. زمان با ما یار نبود!
الجزیره
۲۰۲۱/۱۹/۱۰