کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان «یو ان اچ سی آر» هشدار میدهد که اگر با افغانستان کمکهای قوی جامعه جهانی صورت نگیرد، افغانها ممکن بیش از حد تحت فشار قرار گیرند و منجر به فقر، خطرات حفاظتی و آواره شدن بیشتر مردم در این کشور شود.
این اداره در یک گزارش تازه خود که روز چهارشنبه منتشر کرده، گفته که نیازمندیهای مردم در افغانستان بسیار است و تنها کمکهای بشری برای مهار کردن بحرانی بسنده نیست که به دلیل دههها جنگ، حاکمیت دوباره طالبان و حوادث طبیعی در این کشور به میان آمده است.
«یو ان اچ سی آر» همچنان گفته که هرچند پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، دیگر جنگ عامل اساسی بیجا شدن مردم نیست، اما هنوز هم ۳،۲۵ میلیون تن بیجا شدۀ داخلی در این کشور وجود دارد و همچنان ۵،۵۳ میلیون افغان دیگر بهعنوان پناهجو در کشورهای منطقه ثبت شدهاند.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان «یو ان اچ سی آر» در این گزارش به زلزلههای اخیر در ولایت هرات افغانستان و اخراج بیش از ۱،۷ میلیون مهاجر افغان از پاکستان اشاره کرده و گفته که آنها پیش از این بحرانها تخمین کرده بودند که ۲۹،۲ میلیون افغان به کمکهای بشری در این کشور نیازمند اند.
این سازمان در حالی بر افزایش کمکها با افغانها تأکید میکند که برخی از برگشت کنندهگان از پاکستان به افغانستان نیز میگویند که نیاز اشد به کمک دارند.
عبدالله یکی از کسانی است که تازه به افغانستان برگشته و در مورد به رادیو آزادی چنین گفت:
“نیاز به کمک بسیار است، اینجا کرایه خانهها هم بلند شده است که از ششونیم هزار گرفته تا ۱۰ هزار کرایه است، روزیکه من خانه گرفتم سه خانه کوچک را به هفت هزار افغانی برایم گفتند، اما مشکل پناهجویان برگشته بسیار زیاد است، زمستان هم نزدیک و یخ خواهد بود و شما میدانید که در خیمه گذاره نمیشود.”
گلنامه یکی از برگشت کنندهگان دیگر افغان از پاکستان میگوید که سرپناه ندارند و با نزدیک شدن زمستان هنوز هم در یک خیمه زندهگی میکند:
“شوهرم فوت کرده است، تنها من استم و پنج فرزند دارم، به خویشاوندان خود زنگ زدم، اما آنها میگویند که اینجا بدون تذکره و ضمانت به کسی خانه کرایه داده نمیشود، پل و پلوان ندارم که آنرا فروخته و بخورم و خانه هم ندارم پس در همین خیمه زندهگی میکنم.”
آصف درانی نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان روز چهارشنبه در یک نشست در اسلامآباد گفت که از شروع ماه اکتوبر سال روان تا کنون نزدیک به ۴۵۰ افغان به کشور خود برگشته اند.
آقای درانی همچنان گفته به کسانی گفته شده که از پاکستان بیرون شوند که اسناد قانونی بودوباش در این کشور ندارند.
در همینحال، برخی کارشناسان و محققین سازمان ملل متحد نیز روز گذشته در یک نشستی در جنوا گفته اند که آنعده از افغانهای که به زور از پاکستان به افغانستان فرستاده میشوند، با تهدیدات زیاد روبهرو شده میتوانند.
آنان ادعا کردهاند که اقلیتهای مذهبی و کارمندان حکومت پیشین با برگشتشان به افغانستان با محاکمه روبهرو خواهند شد.
ریچارد بنت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان هم از برخورد پاکستان با پناهجویان افغان ابراز نگرانی کرده و از پاکستان خواسته که برای میزبانی از پناهجویان افغان به حمایت حیاتی خود ادامه بدهد.
اما حکومت پاکستان که از اول نومبر به این طرف روند بیرون کردن افغانهای فاقد اسناد را آغاز کرده، هنوز به این خواستها پاسخ مثبت ندادهاست.