هند که در رسانه ها نزدیک ترین دوست و حامی افغانستان نامیده می شود، به گفته کارشناسان، همواره سیاست دو رو با سیستم های افغانستان داشته است. با سقوط نظام قبلی در افغانستان که نزدیک ترین رابطه و همکاری را با هند داشت، هند ویزای نزدیک ترین همکاران خود در افغانستان را لغو کرد.
بر اساس اطلاعات، پس از 15 اگست 2021، هند بیش از سه هزار ویزای افغانها را که شامل ویزای سیاستمداران، بیماران، تاجران، دانشجویان و گردشگران میشد، لغو کرد و تاکنون از سرنوشت این افراد اطلاعی در دست نیست. هند که دوستی ناقص و ضعیفی با نظام گذشته داشت و آن را نیمه کاره رها کرده بود، اکنون به نظر می رسد که با حکومت جدید افغانستان نیز به همین سیاست روی آورده است.
دولت موقت افغانستان به رهبری امارت اسلامی که تلاش خود را برای تحکیم روابط با هند بر اساس احترام متقابل آغاز کرده بود، جلسات مختلفی را با سران امارت اسلامی برگزار کرد، اما پس از این دیدارها، برعکس، هند در رسانه ها با علیه امارت اسلامی تبلیغ کرد و اعلامیه ها و کنفرانس های مطبوعاتی آنها به تبلیغ و حمایت از مخالفان سیاسی پرداختند.
هند صادرات افغانستان به هند از بندر چابهار را پس از حاکمیت امارت اسلامی متوقف کرد. برخی از کارشناسان سیاسی می گویند که مخالفت هند با مشارکت افغانستان در پروژه CPEC و تعلیق صادرات از افغانستان برای مدتی در بندر چابهار بیشتر ناشی از ملاحظات سیاسی و منابع اقتصادی علیه امارت اسلامی است.
هند که سال هاست تلاش های منفی علیه طالبان انجام می دهد، چند سال پیش که ملا اختر محمد منصور به ریاست امارت اسلامی منصوب شد، روزنامه (تایمز آف ایندیا) در تحلیلی سیاسی انتخاب وی را خطری بزرگ خواند. این روزنامه به گذشته خلیفه سراج الدین حقانی وزیر داخله افغانستان که در گذشته معاون امارت اسلامی بود، اشاره می کند که 58 نفر به شمول یک دیپلمات هندی را کشته بود اشاره میکند که به یک فرد مشهور تبدیل شده است.
تحلیلگران دوستی رو به روی پرده هند با افغانستان را به فال نیک نمی گیرند. هنگامی که تحریک طالبان در سال 1994 شروع شد، پس از رسیدن طالبان به کابل، آنها با مجاهدین کشمیر ارتباط برقرار کردند و به این ترتیب خشم هند افزایش یافت، هند از ائتلاف شمال حمایت کرد و به آنها پول داد و سلاح تهیه کرد، هنوز هم همان کمپین را علیه افغانها رهبری میکند.
امارت اسلامی گفته است که میخواهند روابط خود را با هند بهبود بخشند، زلمی خلیلزاد قبل از سقوط جمهوری نیز در سفر خود به هند از مقامات هندی خواست تا روابط خود را با امارت اسلامی بهبود بخشند، اما هند با موجودیت دولت افغانستان مذاکره با طالبان را نپذیرفت. همچنین این تصور وجود دارد که هند همراه با دوستان افغان خود در تلاش برای سبوتاژ در مذاکرات صلح در قطر بوده است.