براساس گزارشات منتشر شده، وزیر خارجه چین در آخر هفته با مقامات طالبان دیدار خواهد کرد، این در حالیست که پکن در حال بررسی افزایش سرمایه گذاری در افغانستان، از جمله وارد کردن این کشور بحران زده به پروژه زیرساختی کمربند و جاده است.
«کین گانگ» روز شنبه در پاکستان با امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان و بیلاول بوتو زرداری وزیر امور خارجه پاکستان در چارچوب گفتگوی سه جانبه وزرای خارجه چین، پاکستان و افغانستان، روز شنبه گفتگو خواهد کرد.
به گفته وزارت خارجه افغانستان، این سه وزیر در کنار تقویت روابط تجاری، مسئله “ثبات و ترانزیت منطقه ای” را مورد بحث قرار خواهند داد.
این نشست پس از آن صورت می گیرد که وزارت خارجه چین در ماه گذشته اظهار داشت که “از مشارکت افغانستان در همکاری های پروژه کمربند و جاده استقبال و از ادغام افغانستان در همکاری و اتصال اقتصادی منطقه ای حمایت می کند.”
این در حالیست که از زمان سرنگونی حکومت جمهوریت، طالبان از قدرت های جهانی از جمله چین و روسیه برای سرمایه گذاری برای تقویت اقتصاد در حال فروپاشی و کاهش انزوای بین المللی حکومت خود، خواستار سرمایه گذاریهای گسترده شده اند.
این شامل تلاشها برای جذب سرمایهگذاری زیرساختی چین برای اتصال افغانستان با همسایگان مانند پاکستان از طریق BRI است.
پکن میلیاردها دالر در پاکستان از طریق کریدور اقتصادی چین و پاکستان سرمایه گذاری کرده است که شامل: شبکه در حال ساخت جاده ها، قطارها و بنادر که انتظار می رود تا 60 میلیارد دالر ارزش داشته باشد.
یک مقام پاکستانی به فایننشال تایمز عنوان کرد: “ایده این است که افغانستان را در فعالیت های اقتصادی که قبلا چین و پاکستان را به هم مرتبط کرده است، درگیر کنیم.”
مقامات چین و افغانستان در ماه جنوری سال جاری گفتند که شرکت دولتی نفت و گاز آسیای مرکزی سین کیانگ با قراردادی برای حفاری نفت در این کشور موافقت کرده است. طالبان همچنین سال گذشته با روسیه برای تامین نفت و گندم توافق کردند.
اما در حالی که ذخایر غنی و ناشناخته مواد معدنی افغانستان مانند لیتیوم و مس مدتهاست که کشورهای خارجی را جذب کرده است، سرمایهگذاری معنادار در زیرساختها یا معادن تاکنون به دلیل وضعیت نامطمئن امنیتی دشوار بوده است.
افغانستان پس از بازگشت طالبان که باعث شد ایالات متحده و متحدانش بیشتر منابع مالی را قطع کنند، دچار یک فاجعه اقتصادی شده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد این هفته گفت که این کشور در «بزرگترین بحران انسانی امروز در جهان» گرفتار شده است. طبق گزارش سازمان ملل، حدود 28 میلیون نفر یا دو سوم جمعیت آن به کمک نیاز دارند و شش میلیون نفر به قحطی نزدیک می شوند.
چین و پاکستان هر دو توسعه روابط با طالبان را برای امنیت خود حیاتی می دانند. تحلیلگران معتقدند که افغانستان پایگاه چندین گروه تروریستی منطقه ای از جمله تحریک طالبان پاکستان است که مقامات پاکستانی آن را عامل افزایش خشونت ها می دانند.
وخامت اوضاع باعث ایجاد نگرانی در سراسر منطقه شده است. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، این هفته در هند با بوتو زرداری، همتای پاکستانی خود دیدار و در آن دو در مورد وضعیت افغانستان گفتگو کردند.
لاوروف در سخنانی به خبرنگاران گفت که از طالبان انتظار دارد «به وعدههای خود برای ایجاد یک دولت فراگیر عمل کنند».