پیامدهای نزدیکی با ازبکستان چیست؟

ازبکستان در یک تغییر چشمگیر نسبت به همین چند سال گذشته، زمانی که درها و چشمان خود را به روی همسایه جنوبی خود بست، اکنون مصمم است نقشی پیشرو در سیاست جهانی افغانستان ایفا کند. گواه این واقعیت است که ازبکستان در ماه جولای میزبان سومین کنفرانس جهانی خود در مورد افغانستان در چند سال گذشته بود. این مجمع که بر روی توسعه اقتصادی و مسائل امنیتی متمرکز بود، با حضور بیش از 100 نماینده از تقریبا 30 کشور جهان برگزار شد. مهم‌تر از همه، رهبران طالبان را با دیپلمات‌های آمریکایی به یک اتاق آورد.

این کنفرانس مهم بود زیرا نشان داد که دولت ازبکستان بدون توجه به اینکه چه کسی در قدرت است، مایل است با رهبری افغانستان همکاری کند.

برای چندین دهه، ازبکستان روابط سردی با افغانستان داشت. از زمان روی کار آمدن رئیس جمهور شوکت میرضیایف در سال 2016، او سیاست خارجی کشور را با این استدلال که افغانستان سالم یک منطقه سالم را به ارمغان می آورد، دوباره تنظیم کرده است. از آنجایی که تاشکند با رهبری طالبان تعامل خوبی دارد، به دنبال ایجاد پل ارتباطی با گروه هایی مانند ایالات متحده است که هنوز روابط پرتنشی با طالبان دارند.

این بار ازبکستان نمایندگان ویژه و کارشناسان سیاسی را گرد هم آورد که در مورد افغانستان از سراسر جهان تحقیق می کنند. این رویکرد به شرکت کنندگان فرصت گفت وگوی ظریف در مورد وضعیت کنونی را به امید هماهنگی بیشتر برای کمک به خروج افغانستان از بحران انسانی کنونی داد. همچنین این فرصت را به دست اندرکاران این نشست داد تا مجموعه ای از نشست های دوجانبه را برای بحث در مورد مهم ترین موضوعات برگزار کنند.

نمایندگان جامعه جهانی، از جمله رهبری ازبکستان، یک بار دیگر تلاش کردند تا طالبان را تشویق کنند تا اجازه تحصیل به زنان را در تمام سطوح بدهند، حکومتی که شامل گروه‌های قومی و ایدئولوژیکی مختلف افغانستان باشد تشکیل دهند و روابط خود را با تمام سازمان‌های تروریستی قطع کنند. امیرخان متقی وزیر امور خارجه طالبان نیز وعده داد که افغانستان را به مرکز صلح، ثبات و همکاری اقتصادی تبدیل کند.

چرا ازبکستان تا این حد فعالانه تلاش می کند تا به صورت دوجانبه و چندجانبه با طالبان تعامل داشته باشد و دستاوردها و چالش های کنونی آن چیست؟

اولاً جغرافیا در تعیین اولویت های سیاست خارجی کشور اهمیت دارد. ازبکستان که با افغانستان مرز مشترک دارد، معتقد است که افغانستان صلح آمیز، باثبات و از نظر اقتصادی مناسب برای منافع ملی آن حیاتی است.

دوم، پس از خروج نیروهای آمریکایی و ناتو در سال گذشته و فروپاشی نظام جمهوری، غرب تمایل چندانی برای ادامه حضور در افغانستان ندارد. ازبکستان این را فرصت برای خود می داند که باید نقشی ایفا کند.

سوم، افغانستان سنگ بنای برنامه های استراتژیک تاشکند برای اتصال آسیای مرکزی و جنوبی است.

میزبانی کنفرانس بزرگ بین المللی در تاشکند نشانه دیگری از تلاش دولت ازبکستان برای حفظ افغانستان در راس توجه جهانیان است. با این حال، با وجود این کار، تاشکند نتوانسته است امتیازات قابل توجهی را از مقامات طالبان دریافت کند.

(دیپلمات)
 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x