آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده اخیرا پیشنهادی ۸ صفحه ای را برای دولت افغانستان ارسال کرده است که به عقیده او مذاکرات صلح با طالبان را آغاز می کند. با این حال، با توجه به تاریخ دیپلماتیک، سیاسی و نظامی جنگ افغانستان از سال ۲۰۰۱، محتمل ترین نتیجه این پیشنهاد این است که فرصت برای پایان دادن به این جنگ فاجعه بار از بین برود!
پلن بلینکن اهداف بسیار بلند پروازانه ای دارد. این طرح خواستار انحلال دولت فعلی و برقرای دولت صلح انتقالی شامل شخصیت هایی از دولت طالبان و غنی است. این امر مستلزم ایجاد قانون اساسی جدید، پارلمان جدید، عدلیه و انتخابات جدید و ساختارهای جدید است. همچنین این امر مستلزم برقراری آتش بس بین طرفین درگیر است!
تجربه کنفرانس بن در گذشته نشان داد که در مجموع از زمان تصویب توافق نامه بن تا زمان تحلیف حامد کرزی و اولین دولت رسمی افغانستان، سه سال کامل طول کشید!
نکته دیگر اینکه در سال ۲۰۰۱ جنگ به پایان رسیده بود و طالبان به عنوان یک نهاد سیاسی و نظامی کاملا متلاشی شده بودند. امروزه طالبان دارای یک سازمان سیاسی پیچیده هستند و از نظر نظامی قدرت بالایی دارند!
اگر دولت بایدن سعی در الزام به این نقشه راه پیشنهادی جدید به عنوان پیش شرط عقب نشینی نظامی داشته باشد، در نتیجه آن سال ها تلاش جنگی بی فایده خواهد بود. تنها اقدام منطقی برای ایالات متحده اکنون پایبندی به جدول زمانی فعلی خروج کامل نظامی تا اول ماه می است!
ایالات متحده می تواند و باید به یک نقش سازنده در افغانستان از نظر دیپلماتیک و اقتصادی ادامه دهد و هر نوع خدمات مالی و دیپلماتیک مورد نظر را به هر دو طرف ارائه دهد و آنها را برای دستیابی به یک راه حل سریع تشویق کند. با این حال، آنچه نباید انجام دهد نگه داشتن نیروها در زمین بیش از اول ماه می است!
تلاش برای اجبار به یک توافقنامه صلح جدید، منجر به ادامه جنگ کنونی خواهد شد. جو بایدن باید واقعیت های دست یافتنی را اولویت قرار دهد و از افغانستان خارج شود!
(تون هال)
۲۰۲۱/۱۳/۳