چالش های چین در افغانستان تازه آغاز شده است

از آنجایی که چین عمیقاً در افغانستان با اقتصادی شکننده درگیر شده است، ناچار است با چالش های امنیتی عظیمی روبرو شود که جاه طلبی های این کشور را محدود خواهد کرد.

حملات اخیر به اتباع چینی در افغانستان نگرانی‌هایی را در محافل سیاست خارجی پکن برانگیخته است. پکن شهرت خودساخته ای دارد که بر اساس یک مدل کسب و کار زیرکانه ای عمل می کند. در حالی که پکن تا حدودی ریسک گریز است، اما اجازه نمی دهد ارزش ها و هنجارها مانع از منافع اقتصادی آن شوند. رفتار و سیاست های آن در قبال افغانستان تحت حاکمیت طالبان منعکس کننده این رویکرد است. چین تاکنون علیرغم مواجهه با برخی موانع، متعهد به تقویت حضور خود در این کشور برای پیشبرد اهداف استراتژیک و اقتصادی خود بوده است. با این حال، آینده برای پکن چندان امیدوارکننده به نظر نمی رسد.

ماه‌ها قبل از تصرف کابل توسط طالبان در آگست 2021، به نظر می‌رسد پکن تاس خود را به نفع شورشیان مصرف کرده است. در جولای 2021، چین میزبان یک هیئت طالبان بود که ظاهراً به وانگ یی، وزیر امور خارجه چین اطمینان داده که به هیچ گروه تروریستی، به ویژه حزب اسلامی ترکستان شرقی (ETIM) اجازه نخواهد داد که فعالیت‌های ضد چینی در خاک افغانستان انجام دهد. طالبان به وعده خود عمل کردند و نیروهای این حزب را از مرز افغانستان و چین دور و فعالیت های آنها را محدود کردند.

دو بُعد اساسی برای منافع پکن در افغانستان وجود دارد: ایجاد امنیت در مرزهای غربی خود از طریق کنترل جدایی طلبی اویغور و حفاظت از پروژه های کمربند و جاده در آسیای مرکزی و پاکستان. افغانستان به‌عنوان یک محور برای هر دو ظاهر شده است. استراتژی‌های دوگانه پکن اکنون در حال اجرا هستند.

نخست، چین خود را به عنوان ناجی طالبان معرفی کرده است، یک دوست واقعی که می تواند به آن تکیه کند زمانی که کل جامعه بین المللی نه تنها دست های خود را از افغانستان شسته است، بلکه به طور گزینشی با سیاست های طالبان مخالفت کرده است. در حالی که پکن هنوز طالبان را به رسمیت نمی شناسد، سفارت خود را در کابل با یک سفیر تعیین شده اداره می کند.

ثانیاً، چین در ادامه سیاست خود در دولت جمهوری قبلی که بر سرمایه گذاری اقتصادی در افغانستان متمرکز بود، نشان داده است که تمایل دارد پول را به بخش معادن و انرژی کشور تزریق کند و تخصص لازم را برای بازسازی کشور به کار گیرد. برای طالبانی که پول نقد ندارند، این یک چراغ روشنایی بوده است. امارات اسلامی از چشم انداز گسترش کریدور اقتصادی چین-پاکستان (CPEC) به افغانستان استقبال کرده است، هرچند که به دلیل مخالفت های شدید محلی در بلوچستان بعید به نظر می رسد.

به نظر می رسد که افغانستان به شکارگاه مناسبی برای چین تبدیل شده است که منابع طبیعی آن را در اختیار دارد. اتباع چینی بزرگترین گروه سرمایه گذاران خارجی در این کشور هستند. جای تعجب نیست که پکن واکنشی خاموش به سیاست‌های ناامید کننده طالبان در مورد حقوق زنان و اقلیت‌ها و تشکیل دولت فراگیر داشته است و سکوت کرده اند.

(نشنال انترست / 6 فبروری 2023)

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x