چرا، کی و چگونه آمریکا باید با طالبان تعامل داشته باشد

رونالد نیومن، سفیر سابق ایالات متحده آمریکا در افغانستان، در مطلب تحلیلی که روز پنجشنبه در روزنامه هیل منتشر شد، راهکارها و رویکردهای دولت آمریکا در قبال طالبان را آسیب‌شناسی کرد.

او در این مقاله می‌نویسد اهدافی که آمریکا در قبال افغانستان دارد، معقول است اما رویکرد مبتنی بر تحریم شدید و محدودیت تماس با طالبان پاسخگوی اهداف و خواسته‌های آمریکا نخواهد بود و طالبان نیز با این طرز برخورد آمریکا، در عملکرد خود تغییری نخواهند داد.

یکی از چالش‌هایی که نیومن در این نوشته به عنوان نقطه ضعف رویکرد آمریکا مطرح می‌کند، سردرگمی طالبان درباره اهدافی است که آمریکا در افغانستان جست‌وجو می‌کند.

به نوشته او، طالبان از سیاست آمریکا در قبال این گروه هیچ اطلاعی ندارند. افغان‌هایی که با رهبران ارشد طالبان صحبت کرده‌اند، سؤالاتی درباره اهداف ایالات متحده گزارش می‌کنند. آیا آمریکا خواهان روابط بهتر است یا سرنگونی رژیم؟ پاسخ به این سوال مستلزم درک سیاست داخلی ایالات متحده است که طالبان آن را ندارند.  نه مقامات دولت ایالات متحده و نه اکثر تحلیلگران آگاه که با آنها صحبت کرده ام، احتمال جایگزینی مسلحانه طالبان را نمی دانند.  سرنگونی طالبان، هدف نیست. اما دیپلمات های آمریکایی نمی توانند به مشروعیت دهی را به عنوان یک هدف نهایی متعهد شوند، زیرا در سیاست داخلی آمریکا، این امر، طوفانی از انتقادات سیاسی را به راه می اندازد.

به باور نیومن، مشکل دیگر این است که طالبان زبان سیاستمداران آمریکایی را نمی‌دانند. وقتی آمریکا می‌گوید تا زمانی که طالبان رویکرد خود در قبال زنان را تغییر ندهند، هرگز به رسمیت شناخته نمی‌شوند، طالبان نمی‌دانند که منظور از رویکرد در قبال زنان چیست.

مسلما طالبان حاضر نیستند تمام حقوق و امتیازهایی را که در دوره جمهوریت در قانون به زنان داده شده بود، به آنان برگردانند؛ حتی اگر به قیمت به رسمیت شناخته نشدنشان تمام شود.

آنچه سفیر سابق آمریکا به عنوان جایگزین رویکرد فعلی مطرح می‌کند، مطالبات جزء به جزء، شفاف و واضح است.

نیومن معتقد است محدود کردن اهداف آمریکا در افغانستان شاید بتواند میان طالبان و آمریکا اعتمادی ایجاد کند. آنچه نیومن پیشنهاد می‌کند، این است که کمک‌ها محدود و هدف‌مند باشند؛ یعنی هر کمکی یک مسئله را پوشش بدهد و بر توزیع کمک‌ها و اثرگذاری آن‌ها و همچنین تعهد طالبان در این رابطه نظارت دقیقی صورت بگیرد.

به باور او، اگر در تعامل میان اهداف آمریکا و رویکردهای طالبان، شخص یا جریان ثالثی که قابل اعتماد باشد، وجود داشته باشد، می‌تواند اثرگذاری اهداف و خواسته‌های آمریکا و تعهد طالبان را بیشتر کند.

با این حال همین رویکرد در قبال طالبان به صورت قطعی قابل تحقق نیست و برای اعمال سیاست‌های آمریکا در قبال افغانستان باید به دنبال تاکتیک‌های بهتر بود.

(هیل / ۶ آپریل ۲۰۲۳)

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x