با تسلط طالبان بر افغانستان در ماه آگست، رسانهها، پیمانکاران دفاعی و سیاست مدارهای دوستدار پنتاگون، سیل انتقادهایی را ایجاد کردند که خروج ایالات متحده را محکوم کردند و آن را تحقیر و ننگ ملی تلقی کردند. کارشناسان از بایدن خواستند تصمیم خود را تغییر دهد و نیروها را مجددا مستقر کند!
با این حال افکار عمومی آمریکا تحت تاثیر عصبانیت های واشنگتن یا حملات رسانه ها قرار نگرفتند. با وجود تصاویر وحشتناک فرودگاه کابل، تعداد آمریکایی هایی که از عقب نشینی حمایت کردند، همچنان رو به افزایش است!
نظرسنجی پیو نشان داد که اکثر آمریکاییها اگرچه با نحوه خروج از کشور موافق نبودند، اما معتقد بودند که بایدن در کل تصمیم درستی گرفته است. شصت و دو درصد فکر می کنند که بزرگترین درس از افغانستان این است که ایالات متحده نباید در کار ملت سازی باشد و تنها در صورتی که منافع ملی حیاتی تهدید شده باشد، باید نیروهای خود را در مسیر آسیب قرار دهد!
مسلما خروج از افغانستان هزینه سیاسی بیشتری در پی نخواهد داشت. در عین حال، عقب نشینی دو منفعت سیاسی و دیپلماتیک مهم برای ایالات متحده به همراه داشته است!
اولا قدرت های منطقه ای بدنبال آن هستند تا افغانستان را باثبات کنند و با بحران پناهجویان، تروریسم و سایر تهدیدات امنیتی در این کشور مقابله کنند. اکنون این کشورهایی که منافع امنیتی آنها در افغانستان بسیار بیشتر از منافع ایالات متحده است، باید منابع بیشتری را برای مدیریت افغانستان به رهبری طالبان صرف کنند!
دوم، از آنجایی که قدرت های منطقه ای متقاعد شده اند که ایالات متحده نیروهای خود را از خاورمیانه خارج خواهد کرد، منطقه دچار هرج و مرج نشده است. در عوض، رقبای منطقه ای به صورت دیپلماتیک پیش قدم شده اند و نشست های متعددی برگزار کرده اند!
ادامه حضور در عراق و سوریه آخرین تصمیمی است که بایدن می تواند بگیرد که می تواند این تحولات مثبت پس از خروج از افغانستان را معکوس کند. اگر بایدن اکنون در مسیر خود متوقف شود، دیگر جنگ های ابدی آمریکا بی پایان خواهند ماند!
نیشن
۲۰۲۱/۲۶/۱۰