چرا با وجود تقاضاهای طالبان، چین استخراج معدن مس عینک را آغاز نکرده است؟

با وجود تقاضاهای مکرر مقام‌های طالبان از دولت و بازرگانان چین برای آغاز استخراج معدن مس عینک در شرق کابل، چینی‌ها هنوز در این زمینه اقدامی نکرده‌اند.

چین از دولت‌های حامی و همسو با طالبان تلقی می‌شود و از نخستین دولت‌هایی بود که پس از فروپاشی دولت جمهوری، روابطش با طالبان را علنی کرد و سفارت افغانستان در پکن را به دیپلمات‌های طالبان واگذار کرد.

رسانه «چاینا پروژکت»، مستقر در آمریکا که روی گزارش‌دهی از چین متمرکز است، در مطلبی که روز پنجشنبه 29 جون منتشر کرد، نوشت که علی‌رغم وعده‌های دولت و بازرگانان چینی برای سرمایه‌گذاری‌های هنگفت در افغانستان، عوامل مختلف از جمله ابهام در وضعیت سیاسی افغانستان باعث شده است چین در این زمینه هیچ اقدامی نکند.

شرکت گروه متالورژیک چین (Metallurgical Corporation Of China Ltd) که در زمینه استخراج معادن کار می‌کند، در سال 2008، قرارداد استخراج معدن مس عینک را به مبلغ حدود سه میلیارد دالر و با اجاره‌نامه 30 ساله و تعهداتی جانبی در زمینه بازسازی و توسعه منطقه‌ای که معدن در آن واقع شده است، با دولت وقت افغانستان به امضا رساند.

دولت افغانستان در آن زمان اعلام کرد که این قرارداد بزرگ‌ترین قرارداد استخراج معدن در افغانستان است که به ایجاد حدود 10هزار شغل منجر خواهد شد و درآمدهای هنگفتی برای دولت افغانستان دارد.

معدن مس عینک در ولسوالی محمدآغه ولایت لوگر و در حدود 30 کیلومتری شهر کابل، پایتخت افغانستان، قرار دارد. مطالعات انجام‌شده روی این معدن نشان داده که مس عینک دومین معدن بزرگ مس در جهان است. با این حال، با گذشت 15سال از امضای بزرگ‌ترین قرارداد استخراج معدن میان افغانستان و چین، هنوز در این زمینه عملا اقدام نشده است.

در معدن عینک علاوه بر مس، طلا، خاک‌های کمیاب، لیتیوم و مواد معدنی مختلف دیگر نیز وجود دارند که ارزش آن‌ها بر اساس مطالعاتی که وزارت دفاع آمریکا سال 2010 انجام داد، بیش از یک تریلیون دالر براورد می‌شود.

در قراردادی که میان دولت حامد کرزی و شرکت گروه متالورژیک چین امضا شد، آمده بود که طلای استخراج‌شده در جریان اکتشاف معدن مس عینک به دولت افغانستان تعلق دارد.

شرکت چینی متعهد شده بود از تورخم تا تاجیکستان، از معدن مس عینک تا کابل و از معدن حاجی‌گک و از آنجا تا یکاولنگ بامیان و ولسوالی دره‌صوف ولایت سمنگان راه‌آهن بکشد. این راه‌آهن می‌توانست شاهراه‌های کلیدی افغانستان را باهم وصل  و حمل‌و‌نقل میان افغانستان و کشورهای همسایه را تسریع و تسهیل کند. در آن قرارداد همچنین آمده بود که شرکت چینی یک نیروگاه زغال‌سنگ، یک کارخانه ذوب در ولسوالی محمدآغه ولایت لوگر خواهد ساخت.

با این حال، امضای قرارداد میان دولت افغانستان و شرکت چینی با تشدید تلاش‌های طالبان برای افزایش ناامنی در لوگر و شهرستان محمدآغه همراه شد. گروهی از اعضای طالبان در سال 2020 با خودرو بمب‌گذاری‌شده به قرارگاه محافظان امنیتی معدن مس عینک حمله کردند و سپس به درگیری مسلحانه پرداختند. در این حمله، هشت سرباز کشته و سه تن مجروح شدند. مقام‌های امنیتی دولت وقت افغانستان گفتند که مهاجمان طالبان نیز در درگیری با محافظان معدن کشته شدند.

چاینا پروژیکت به نقل از یکی از مسئولان شرکت گروه متالورژیک نوشت که او در جریان بازدید از معدن مس عینک که مقام‌های طالبان نیز حضور داشتند، در پاسخ به اصرار طالبان مبنی بر اینکه امنیت تامین است و روند استخراج معدن باید آغاز شود، گفت: «آیا این شما نبودید که با ما چنین می‌کردید؟»

سرنوشت آثار تاریخی در مس عینک

سال 2009 در منطقه‌ای که معدن مس عینک در آن واقع شده است، بقایای یک شهر بودایی کشف شد. در ادامه اکتشاف‌ها در این منطقه، صدها مجسمه و آثار متعلق به دوران بودایی در افغانستان به دست آمد و باعث شد روند اکتشاف زیرنظر باستان‌شناسان صورت گیرد. پس از آن، محافظت از آثار تاریخی به دست آمده از معدن مس عینک به یکی از موضوع‌های موردبحث میان دولت افغانستان و شرکت چینی تبدیل شد.

جاوید نورانی، یک باشناس‌شناس افغان، به رسانه چاینا پروژکت گفت: «معدن مس عینک دارای دو گنج است: مس و میراث تاریخی باارزشی بی‌سابقه.»

برنت ای. هافمن، مستندساز سال ۲۰۱۴ فیلمی به نام «نجات مس عینک» ساخت که بیش از ۳۰ جایزه برد. هافمن در مورد اهمیت تاریخی بقایای شهر بودایی کشف‌شده در مس عینک، گفت: «اینجا برخی از قدیمی‌ترین نوشته‌ها، برخی از قدیمی‌ترین نقاشی‌های دیواری و هزاران سال تاریخ بودایی وجود دارد.»

هافمن درباره آینده آثار تاریخی در مس عینک ابراز نگرانی کرد و گفت، جابه‌جایی این آثار ممکن است به تخریب گسترده آن‌ها بینجامد.

دولت پیشین افغانستان در ولسوالی محمدآغه یک موزه ایجاد کرد تا آثار کشف‌شده در منطقه مس عینک در آن نگهداری شوند اما برخی از آثار در جریان کاوش‌ها آسیب دیده‌اند. از طرفی هنوز درباره این مسئله که طالبان در برابر پولی که به آن چشم دوخته‌اند، به حفاظت از میراث تاریخی هم تعهدی دارند یا خیر، اطمینانی وجود ندارد.

طالبان شرکت چینی را تحت فشار قرار داده‌اند که کار استخراج معدن مس عینک را درآمد میلیونی برای طالبان به همراه می‌آورد آغاز کنند، اما مسئولان شرکت چینی می‌گویند تا زمانی که روش و دستوالعملل موثری برای حفاظت از آثار تاریخی فراهم نشود، کار در این معدن ممکن نیست.

از سوی دیگر ممکن است استخراج معدن مس عینک، به آلودگی آب‌های زیرزمینی در ناحیه لوگر و کابل بینجامد که پیامدهای محیط‌ زیستی ناگواری در پی خواهد داشت. از اینکه کار شرکت چینی برای استخراج این معدن مشکل محیط‌ زیستی ایجاد نمی‌‎کند، نیز اطمینانی وجود ندارد.

در نزدیک به دو سال گذشته، شمار زیادی از بازرگانان چینی و برخی مقام‌های دولتی این کشور به افغانستان سفر کرده و در صحبت با مقام‌های طالبان، از اشتیاق خود برای سرمایه‌گذاری در افغانستان و به ویژه در زمینه معادن خبر داده‌اند. با این حال هنوز در زمینه استخراج معدن مس عینک و حوزه نفتی آمودریا در شمال افغانستان گام عملی برنداشته‌اند.

رسانه چاینا پروژکت به نقل از منبعی در کابل نوشت که بیشتر بازرگانان چینی که به کابل سفر می‌کنند و با مقام‌های طالبان در زمینه سرمایه‌‎گذاری و استخراج معادن صحبت می‌کنند، برای این کار تایید دولت چین را ندارند. این رسانه تصریح کرد: «بیشتر آن‌ها تحصیلات چندانی ندارند و افرادی‌اند که در خود چین هیچ فرصتی [برای سرمایه‌گذاری] ندارند.»

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x