چرا تجار افغانستانی بندر چابهار را در اولویت قرار می دهند؟

همسایه شرقی همیشه تاجران افغان را به سخره گرفته است که نشان داده است، که این بزرگترین نشانه تکبر و غرور است، این اولین بار نیست که مقامات پاکستانی تاجران افغان را مورد آزار و اذیت قرار می دهند، بلکه از زمانی است که جغرافیایی به نام پاکستان به وجود آمد، حاکمان آن این رویکرد متکبرانه را در برابر ترانزیت افغانی اتخاذ کرده و چنان موانعی را در برابر تاجران افغان ایجاد کرده است که آنها را از تجارت بیزار کرده است.

این مشکل نه تنها از راه تورخم بلکه از راه بولدک هم برای تاجران وجود دارد، از قندهار تا کراچی 470 میل راه است، تاجران افغان 1500 دالر کرایه لاری می پردازند، زمانیکه پا به خاک پاکستان می گذراند اول از همه باید 1800 دالر تکس گمرکی بپردازند، سپس تا خود کراچی به بهانه های مختلف تا 700 دالر از آنها پیسه می گرفته میشود.

مشخص است که در کالاهای تجاری اول از همه میوه های تازه و (تربار) به سرعت فاسد می شوند، اما جای تعجب است که هر سال در فصل میوه های تازه، پاکستان این مسیرها را به روی تاجران افغان می بندد و یا تعرفه ها را آنقدر افزایش می دهد که تاجران افغان از تجارت دلسرد میشوند.

به همین دلیل است که تاجران افغان اکنون مسیر چابهار را به جای تورخم و بولدک ترجیح داده اند و از امارت اسلامی می خواهند که هر چه بیشتر امکانات و تسهیلات را از طریق مسیر چابهار ایجاد کند، همچنین تاجران افغان تقاضا دارند تا مارکیت هایی برای میوه جات تازه، سبزیجات، مواد معدنی، صنایع دستی و … پیدا کنند و در هر کشوری با قبول زحمات نمایشگاهی برای محصولات و تولیدات صنعتی خود ایجاد کنند.

و در کنار آن باید روش‌های بسته‌بندی استاندارد را آموخت تا کالاهای تجاری به راحتی در بازارهای بین‌المللی تقاضا پیدا کنند. میوه های تازه افغانستان در مقایسه با میوه های کل جهان بهتر و شیرین تر است زیرا موقعیت جغرافیایی کشور ما و اقلیم متفاوت آن باعث شده است تا میوه های تازه و خشک پهن برگان و سوزنی برگان از لحاظ کیفیت برتر باشند.

علاوه بر همه اینها میوه های خشک مانند پسته، چارمغز، بادام، ممیز و سایر گیاهان دارویی مانند زعفران و زیره به صورت استاندارد بسته بندی شده و از طریق دهلیز های هوایی راهی بازارهای خارجی شوند.

مطمئنا دل ما برای تاجران ما می سوزد و امیدواریم که دیگر مال‌هایشان توسط هوس‌بازان عصبی و عقده‌ای، بی‌رحم و قصی القلب متضرر یا از بین نرود.

نه فقط اکنون این معادن از بین میروند، بلکه در گذشته نیز کالاهای بندر کراچی به قدری به تأخیر می‌افتاد که به آنها آسیب می‌رسید و یا هزینه‌ها آنقدر بالا می‌رفت که تاجران افغان از کالاهای خود دلسرد میشدند، تمام این اتفاقات باعث میشد تا تاجران افغان از دلسرد شده و به تجارت از طریق پاکستان نه بگویند.

جامعه جهانی نیز از این مشکلات آگاه است، اما مشکل اصلی اینجاست که افغانستان محصور در خشکی است و دسترسی مستقیم به دریا ندارد، و کسی هم به اهداف این همسایه شرقی آگاه نیست که چی از تجار افغان میخواهند که در مقابل، این میزان مشکلات را ایجاد میکند؟

هیچ کس از ادعای مقامات پاکستانی سر در نمی‌آورد اما حتما انگیزه‌ای پشت این مشکلات هست که تاجران افغان بدون اینکه از گنه خود آگاه باشند، آزار و اذیت میشوند، زیرا پاکستان هیچگاه با افغانستان در چوکات و قوانین بین المللی رفتار نمیکند و نه قوانین دیپلوماتیک را رعایت میکند.

کشورهایی که در خشکی قرار دارند و کشورهای همسایه در سواحل دریا قرار دارند، قوانینی برای تجارت از راه دریا دارند اما پاکستان در مقابل افغانستان این قوانین را زیر پا میگذارد و تا حد توان در مقابل تاجران افغان رفتار سلیقه‌ای دارد که ضرر آن نه تنها به افغان‌ها بلکه به خود پاکستان نیز آسیب می رساند.

همه اینها در حالی است که در آینده نزدیک که پروژه انتقال گاز تاپی از طریق افغانستان به پاکستان و سپس هندوستان می رود، آیا افغان ها نیز چنین اقداماتی را انجام می دهند قطعا نه، اما جای حیرت است که پاکستان بر اساس کدام عقده چنین کارهایی را انجام می دهد؟

اگر این اقدامات را به خط فرضی و بی پشتوانه دیورند وصل می کنند، مطمئن باشند که خط خیالی دیورند در اختیار هیچکس نیست و هیچ کس نمی تواند با چه کسی در مورد این خط تصمیم بگیرد زمان حق را به حقدار می‌سپارد این یک حرف واضح است، خیر اگر اکنون از زخم های این خط قدیمی از نظر اقتصادی و سیاسی خون می‌کشند!

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x