ده ها هزار کشته، صدها میلیارد دالر هزینه و آینده ای نامشخص برای یک منطقه جنگی – از اول ماه می، کشورهای ناتو به رهبری ایالات متحده نیروهای خود را از افغانستان خارج می کنند.
نیروهای غربی قرار است تا ۱۱ سپتمبر سال ۲۰۲۱، بیستمین سالگرد حمله به برج های دوقلو در نیایورک و پس از آن جنگ با تروریسم کشور را به طور کامل ترک کند. اما آمریکایی ها و متحدان آنها نتوانسته اند به هدف خود برای شکست طالبان دست پیدا کنند.
رئیس جمهور جو بایدن خروج ارتش آمریكا از افغانستان و پایان طولانی ترین جنگ تاریخ آمریكا را در اواسط ماه آپریل اعلام كرد. وی تأکید کرد که هیچ شتابی رخ نخواهد داد و در صورت تلاش تروریستان برای حمله به قوای ائتلاف، با واکنش سخت مواجه خواهند شد. در مرحله بعدی، متحدان واشنگتن، به ویژه انگلیس، تمایل خود را برای ترک کشور اعلام کردند.
با این حال، ژنرال های امریکایی از ابتکار بایدن خیلی راضی به نظر نمی رسیدند. به گزارش وال استریت ژورنال، تعدادی از مقامات ارشد پنتاگون با عقب نشینی کامل نیروها مخالفت کردند. به طور خاص، رئیس فرماندهی مرکزی نیروهای مسلح ایالات متحده، ژنرال مک کنزی، ژنرال مارک میلی و فرمانده مأموریت ناتو در افغانستان، ژنرال آستین اسکات میلر، خواستار حداقل ۲۵۰۰ نیرو در افغانستان شده اند.
رسانه ها همچنین اطلاع دریافتند که وزیر دفاع نیز در جمع مخالفین است: لوید آستین به رئیس جمهور هشدار داده است که با خروج کامل نیروها، افغانستان با برخی بی ثباتی ها مواجه خواهد شد.
این در حالیست که وزارت امور خارجه روسیه نگرانی های خود را ابراز داشته است، تزریق میلیاردها دالر به ارتش، نیروهای پولیس و نیروهای ویژه افغانستان “در میان خاک ها گم شده است”. موضوعی که پنتاگون به خوبی از ان آگاه است.
ضمیر کابلوف، نماینده ویژه وزارت خارجه روسیه در امور افغانستان، از رهبران این گروه خواست که از تشدید حملات جلوگیری کنند. با این حال، به گفته بسیاری از کارشناسان، نمی توان از مشکلات جلوگیری کرد.
نیکیتا مندکوویچ، رئیس باشگاه تحلیلی اوراسیا به رادیو اسپوتنیک گفت: “از نظر تخنیکی، اگر خیلی عجله دارید، کاملاً امکان خروج نیروها از افغانستان در مدت زمان مشخص وجود دارد.” اما یک بحران امنیتی جدی در کشور وجود دارد اینکه قدرت فعلی رژیم رسمی کابل به پشتیبانی مسلحانه ایالات متحده و ناتو بستگی دارد. اگر این حمایت ها برداشته شود، حملات طالبان تشدید خواهد یافت. احتمال اینکه دولت فعلی طی یک سال کاملاً فروبپاشد، بسیار زیاد است. حتی اکنون که هنوز نیروهای نظامی خارج نشده اند، “طالبان” با موفقیت مناطق نفوذ خود را گسترش داده اند.
به گفته کارشناسان، روی کار آمدن طالبان، منطقه را به طرز چشمگیری افراطی خواهد کرد. این خطر وجود دارد که افراط گرایان در اینجا باقی نماند و سعی کنند کشورهای همسایه را به مدار نفوذ خود، از جمله جمهوری های آسیای مرکزی – متحدان روسیه، اضافه کنند. اگر یکی از آنها توسط تروریست ها مورد حمله قرار گیرد، مسکو، بر اساس تعهدات معاهده، مجبور به مداخله خواهد شد.
در پایان ماه آپریل، سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه در دیدار با همتای تاجیک خود، شیرعلی میرزا گفت که مسکو و دوشنبه به طور مشترک قصد دفع تهدیدات احتمالی از سوی افغانستان را دارند. به گفته وی، وضعیت کشور به شدت بی ثبات است.
ریا نووستی
۲۰۲۱/۱/۵