کارشناسان: رفتار نیروهای پاکستانی در خط فرضی دیورند نقض موازین دیپلوماتیک است

شامگاه شنبه (۱۷ سنبله ۱۴۰۳) زمانی که نیرو های سرحدی افغان در حال ساخت یک پوسته نظامی امنیتی در نزدیکی خط فرضی دیورند در ولسوالی زازی میدان خوست بودند، درگیری میان نیروهای سرحدی افغان و پاکستانی آغاز شد.

به اساس اطلاعات، نیروهای پاکستانی برای جلوگیری از ساخت این پوسته  درگیری را آغاز کردند و پس از آن نیروهای افغان دست به اقدامات متقابل زدند.

کارشناسان سیاسی می‌گویند، نیروهای پاکستانی همواره مشکلاتی را در امتداد خط فرضی دیورند ایجاد کرده و از این طریق نورم های دیپلوماتیک را زیر پا گذاشته اند.

به باور آنها، اگر نیروهای پاکستانی به نقض نورم ها در امتداد خط فرضی دیورند ادامه دهند، حکومت سرپرست باید با تمام قوت از این کار آنها جلوگیری کند.

خلیل احمد نادم، کارشناس سیاسی می‌گوید:« این خلاف تمام قوانین بین المللی است؛ با پاکستان باید عمل بل مثل صورت گیرد. زمانی که آنها داعش را به افغانستان می فرستند، ما باید حد اقل تی.تی.پی را ممانعت نکنیم تا بتوانند نقش خود را در براندازی نظام پاکستان ایفا نماید و در آنجا نیز نظام اسلامی حاکم شود.»

سید بلال احمد فاطمی، کارشناس سیاسی می‌گوید:« شما نمی توانید باشندگان سرزمینی را از هم جدا کنید که زبان، آداب، سنت و فرهنگ مشترک دارند. اگر امروز باشد یا فردا این سرزمین یکجا می‌شود. این قضیه باید به سازمان ملل کشانیده شود، اما این کار اکنون امکان ندارد، زیرا سازمان ملل حکومت فعلی را به رسمیت نمی شناسد و امریکا از ما حمایت نمی‌کند.»

برخی دیگر مشکل افغانستان و پاکستان را بین المللی می‌دانند و می‌گویند، مشکلات هر دو کشور باید در سطح بین المللی حل شود.

به گفته آنها، پاکستان بر حکومت های افغانستان فشار می آورد تا خط فرضی دیورند را به عنوان سرحد رسمی به رسمیت بشناسند.

شهسوار سنگروال، کارشناس سیاسی می‌گوید:« می توان گفت پاکستان در سه چهار دهه اخیر از نقطه صفر عبور کرده و زمین های زیادی را در این طرف خط فرضی اشغال کرده است. طالبان این را می‌دانند به همین دلیل می‌خواهند در مکان های که نیروهای پاکستانی می‌خواهند بیشتر پیشروی کنند، پوسته ایجاد می کنند.»

فیض محمد زلاند، کارشناس سیاسی می‌گوید:« مشکلات افغانستان با پاکستان سابقه طولانی دارد. اگر به تاریخ سر بزنیم، به نظر می رسد که از زمان ایجاد پاکستان هرازگاهی جنگ های با پاکستان وجود داشته است. پاکستان همواره از سیاست های به جا مانده از انگلیس  کار گرفته و از آن به عنوان ابزار فشار برای آزار و اذیت افغان ها در خط فرضی دیورند استفاده می کند.»

مقامات، درگیری های جاری میان دو کشور را مایه نگرانی دانسته و می‌گویند، پس از به وجود آمدن خط فرضی دیورند، مشکلات متعدد میان پاکستان و افغانستان به وجود می‌آید.

آنها می‌گویند، کمیته های امنیتی بین دو طرف برای حل چنین مشکلاتی وجود دارد و آنها به موقع به مشکلات رسیدگی می‌کنند.

مولوی محمد اسماعیل غزنوی، معاون امور سرحدی وزارت سرحدات، اقوام و قبایل می‌گوید:« از زمان ایجاد این خط فرضی، هر از چند گاهی مشکلاتی به وجود آمده است؛ اکنون کمیته های امنیتی در هر دو طرف وجود دارد و مشکلات را به موقع حل می کنند. جنگ قطعاً تلفاتی دارد، اما تلاش می شود تا در آینده از آن جلوگیری شود.»

مسوولین وزارت دفاع ملی درگیری میان دو طرف در امتداد خط فرضی دیورند در ولسوالی زازی میدان خوست را تایید می کنند، اما از تلفات و خسارات وارده چیزی نمی گویند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x