براساس گزارش تاتار اینفورم، شورای تاتارهای افغانستان جلسه ای را برگزاری کردند. یکی از مهمترین مسائلی که توسط زبیحالله نادری تاتار، رئیس شورای تاتارهای افغانستان مطرح شد، مشکل آموزش زبان تاتاری در مکاتب محلی بود.
وی در گفتگو با خبرنگار “تاتار-اینفرم” بیان کرد: «تعداد رسمی ثبت شده تاتارها در افغانستان از مرز سه میلیون نفر گذشته است. ما در تلاشیم که زبان مادری تاتاری خود را احیا کنیم، اما با مشکلات آموزشی و در درجه اول کمبود شدید منابع درسی مواجه هستیم. به همین دلیل، برنامه آموزش زبان تاتاری در مدارس جامعه ما در معرض خطر قرار دارد. زبان، اساس یک قوم است و برای ما بازگشت به ریشههای ملی اهمیت زیادی دارد.»
به گفته او، جمهوری تاتارستان میتواند در یافتن راهحلی برای این مشکل کمک کند.
وی در ادامه توضیح داد: «میدانم که مقدار زیادی از کتابهای درسی تاتاری که مورد استفاده قرار نگرفتهاند، در انبارهای تاتارستان موجود است. ما در جریان نشست KazanSummit، از کنگره جهانی تاتارها درخواست کردیم که این کتاب ها را حداقل با قیمت عمده در اختیار ما قرار دهند. همچنین، دورههای آنلاین آموزش زبان تاتاری که توافق آن با کمیته اجرایی کنگره جهانی تاتارها صورت گرفته بود، چندین بار برگزار شد، اما امیدواریم که این دورهها بهطور دائمی ادامه یابند. در حال حاضر، مرکز تجاری روسیه در افغانستان تا حدی این مشکل را حل کرده است. تجار روسی کتابهای درسی زبان تاتاری و ادبیات تاتاری را با خود به افغانستان میآورند.»
رستم حبیبولین، رئیس شورای نظارتی تاتارهای افغانستان و رئیس مرکز تجاری روسیه در افغانستان، معتقد است که تاتارستان تنها با یک رویکرد جامع میتواند در سازماندهی آموزش زبان تاتاری در مدارس افغانستان کمک کند.
وی بیشتر توضیح می دهد: «در حال حاضر، مدیران بیش از ۳۰۰ مکتب در ولایت سمنگان درخواست کرده اند که نه تنها کلاسهای زبان تاتاری، بلکه دروس فرهنگ ملی تاتارها نیز در مدارس برگزار شود. همچنین درخواستهای زیادی از سایر ولایات دریافت کردهایم. این مشکل تنها با یک رویکرد جامع دولتی و از طریق همکاری کنگره جهانی تاتارها با وزارتخانه ها و سازمان های مرتبط در تاتارستان قابل حل است.»
از سوی دیگر، خبرگزاری “تاتار-اینفرم” پاسخی از کمیته اجرایی کنگره جهانی تاتارها دریافت کرد که در آن به نکات کلیدی تعامل این سازمان با شورای تاتارهای افغانستان اشاره شده است. به ویژه اینکه در حال حاضر، کمیته اجرایی بر روی تدوین روشهای آموزشی، تأمین منابع درسی و تربیت معلمان زبان تاتاری از میان تاتارهای افغانستان کار میکند.