کنفرانس امنیتی هرات؛ تلاش برای ناامن‌سازی افغانستان و تأمین منافع پاکستان!

کنفرانس امنیتی تحت نام هرات، روز گذشته در پایتخت اسپانیا، مادرید، آغاز شد. در این کنفرانس، برخی از مقامات حکومت سقوط‌ کرده‌ی جمهوریت، همچنین نمایندگان برخی کشورهای خارجی و سازمان‌های استخباراتی گرد هم آمده بودند. این نشست، مانند سایر نشست‌های مشابه، از سوی بسیاری از مقامات پیشین جمهوری و سایر گروه‌های مخالف تحریم شد. دلیل این تحریم‌ها، اختلافات داخلی بر سر منافع شخصی و حزبی بود.

برخی شرکت‌کنندگان بر سر بیرق اختلاف داشتند، برخی دیگر بر سر جایگاه و برخی نیز به دلایل مختلف از شرکت در این نشست خودداری کردند. شاه محمود میاخیل، سرپرست پیشین وزارت دفاع، دلیل عدم حضورش را اختلاف بر سر سرود ملی و مسائل دیگر عنوان کرد. اما برخی دیگر او را متهم کردند که در زمان مسئولیتش در ننگرهار، در خصوص سیم خاردار در امتداد خط فرضی دیورند با طرف پاکستانی معامله کرده بود. این کنفرانس، تحت سایه‌ی اختلافات عمیق، با حضور تعداد محدودی از افراد، از جمله اسد درانی، رئیس پیشین سازمان استخباراتی پاکستان (ISI)، آغاز شد.

شرکت‌کنندگان در این نشست تلاش کردند وضعیت افغانستان را نابه‌سامان و ناامن جلوه دهند تا توجه جهانیان را جلب کنند. علاوه بر این، آن‌ها در این نشست به‌ طور گسترده‌ای برای گروهی تحت نام داعش که عمدتاً در مناطق تحت کنترل سایر کشورها مستقر است، کمپین تبلیغاتی راه‌اندازی کردند. آن‌ها سعی کردند چنین نشان دهند که گویی این گروه نه در کشورهای همسایه، بلکه در افغانستان مستقر بوده و تهدیدی برای جهان محسوب می‌شود.

سخنان رنگین دادفر سپنتا، وزیر خارجه ‌ی پیشین نظام جمهوریت، و رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی، از نکات برجسته‌ ی این نشست بود، زیرا هر دو عمدتاً به نیابت از پاکستان سخن گفتند.

کنفرانس امنیتی هرات، مانند دیگر نشست‌های مشابه در خارج از کشور، نمایشی، فرمایشی و تحت تأثیر مستقیم کشورهای خارجی و سازمان‌های استخباراتی بود. این کنفرانس نیز با هدف گردهم‌آوردن تمامی گروه‌های مخالف مقیم خارج، یا حداقل بخش عمده‌ای از آن‌ها، برگزار شد. اما شکاف‌های عمیق، سلیقه‌ها و منافع شخصی، و تضادهای میان آن‌ها باعث شد که حتی با حمایت و تشویق خارجی‌ها نیز قادر به اتحاد نشوند.

این نشست از چند جهت با سایر نشست‌های مشابه تفاوت داشت. نخست، این‌که تلاش شد تا به کشورهای خارجی، سازمان‌های استخباراتی و گروه‌های جنگی و جنایی چنین نشان داده شود که وضعیت افغانستان بحرانی است و اگر آن‌ها از این گروه‌ها حمایت کنند، اوضاع بهبود خواهد یافت.

تفاوت دوم این بود که این نشست به‌طور آشکار با هماهنگی و همکاری مقامات حکومت پیشین با پاکستان برگزار شده بود. این چهره‌ها سال‌ها مردم را فریب داده و وانمود می‌کردند که مخالف پاکستان هستند، اما این نشست چهره‌ی واقعی و معاملات پنهانی آن‌ها را افشا کرد. آن‌ها زمانی که در قدرت بودند، به‌طور مخفیانه خط فرضی دیورند را معامله کرده و به پاکستان اجازه دادند که در امتداد این خط، سیم خاردار بکشند. اکنون نیز تلاش دارند تا برای کسب امتیاز از کشورهای دیگر، به پاکستان اطمینان دهند که اگر بار دیگر به قدرت برسند، تمام اهداف و برنامه‌های شوم اسلام‌آباد را در افغانستان اجرایی خواهند کرد.

این نشست حامل یک پیام آشکار برای مردم افغانستان بود؛ خیانت، فریب‌کاری، ماهیت پنهان این چهره‌ها و حفاظت از منافع پاکستان در آینده، در صورت بازگشت آن‌ها به قدرت.

کنفرانس امنیتی هرات چند نکته‌ی مهم را آشکار می‌سازد:

1.گروه‌های مخالف مقیم خارج، تنها به دنبال شعله ‌ور ساختن جنگ در افغانستان هستند و برای همین هدف تبلیغ می‌کنند. آن‌ها می‌خواهند افغانستان را دوباره ویران کنند، منافع غرب را تأمین کرده و برنامه‌های شوم آن‌ها را اجرایی سازند. همچنین، در تلاش‌اند تا پاکستان را بار دیگر در امور افغانستان دخیل ساخته و این‌بار سند رسمی خط فرضی دیورند را به آنها واگذار کنند.

2.اختلافات عمیق میان این گروه‌ها نشان می‌دهد که اگر دوباره در افغانستان به قدرت برسند، این کشور را به میدان جنگ داخلی تبدیل خواهند کرد. آن‌ها بار دیگر خون ‌ریزی راه خواهند انداخت، میان اقوام تفرقه خواهند انداخت و افغانستان را به صحنه ‌ی جنگ‌ های نیابتی تبدیل خواهند کرد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امان الله هوتکی تحلیلگر مسائل سیاسی: جبهه به‌اصطلاح مقاومت، صرفاً گروهی از قاچاقبران، آدم‌ربایان و مقام‌های فاسد پنجشیری است که در دوران جمهوری، اموال مردم را غارت می‌کردند. همین افراد طالبان را قوم‌گرا می‌خوانند، در حالی که تمام تشکیلات خودشان بر پایه تعصب قومی بنا شده است. این گروه تحت نام مقاومت، در واقع جاسوسان بیگانگان هستند.
آرین یون نماینده پیشین پارلمان: زلنسکی دقیقاً به سرنوشتی دچار شده است که ما شدیم. فرمانده اعلی قوای ما، رئیس‌جمهور غنی نیز به ما می‌گفت که هیچ شکی در نیت آمریکا نداشته باشید. پیشنهاد ما این بود که از دامن آمریکا رها شویم و مذاکرات واقعی با طالبان آغاز گردد، اما رئیس‌جمهور تأکید داشت که آمریکا از او حمایت می‌کند...
عبدالسلام ضعیف از بنیانگذاران امارت اسلامی: هر چیزی که می‌تواند باعث نابودی و شکست یک قوم یا جامعه بزرگ شود، اختلاف و نفاق است. پایه‌های وحدت همیشه مستحکم هستند و می‌توانند در برابر هر نوع فشار مقاومت کنند. دشمن همواره راه نفوذ به این چارچوب را در تفرقه جستجو می‌کند تا به هدف خود برسد.
به اوکراین گفتند عضو ناتو شود تا امنیتش را تضمین کنیم. اوکراین که درخواست عضویت داد و جنگ شد، شرق سرزمینش را به روسیه بخشیدند و معادنش را بالا کشیدند، رییس جمهورش را هم با خفت هر چه تمام، از کاخ سفید بیرون انداختند. این یکی از عجیب ترین فریب‌های تاریخ روابط بین‌الملل بود.
همان روزی که ناچار شد امضای خروج خفت‌بار خود از افغانستان را ثبت کند، پس از بیست سال اشغالی که با مقاومتی استوار و تسلیم‌ناپذیر روبه‌رو شد. توافق دوحه فقط یک سند نبود، بلکه گواهی بر شکست بزرگ‌ترین قدرت نظامی جهان در برابر اراده‌ی ملتی بود که سر خم نکرد.
تصویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x