از آغاز حکومت طالبان تا کنون سه ماه می شود که مکاتب دخترانه و دانشگاه ها باز نشده اند و طالبان برای آغاز مکاتب دخترانه و دانشگاه ها هیچ برنامه ای ندارند.
در برنامه «پشتونخوای بزرگ» صدای آمریکا بهش پشتو، گلالی افغان که شاگرد صنف دوازدم مکتب است گفت: ما از جلوی مکتب میگذریم ولی اجازه ورود به آن را نداریم. این حق از ما گرفته شده. کاش این یک خواب باشد. ما با بسیار زحمت به اینجا رسیده ایم تا به جهان نشان دهیم که زنان افغان نیز میتوانند به اهداف خود برسند.
سهیل شاهین سخنگوی طالبان در توییتی گفته بود که ما در چهار چوب شریعت اسلامی زمینه تحصیل را برای دختران از آموزش ابتدایی تا عالی فراهم میکنیم.
گلالی افغان در ادامه گفت با نظام اسلامی مخالفتی ندارد فقط حق خود را میخواهد؛ اگرچه زندگی بسیار سخت است ولی به مبارزه ادامه میدهیم. ما برای آزمون کانکور آمادگی گرفته بودیم و من میخواستم داکتر شوم. همچنین میخواهم برای تعلیم دختران تلاش کنم چرا که دختران زیادی از تعلیم محرومند.
زرغونه یوسفزی مهمان دیگر این برنامه از طریق اسکایپ عدم رضایت خود از وضعیت دانشگاه ها را ابراز کرد و گفت تحولات در هر کشوری رخ میدهد ولی مراکز اکادمیک و دانشگاه ها نباید بسته باشند.
پدر ملاله یوسفزی و فعال تعلیمی از طریق یک ویدیو از تمام مردان افغانستان بالخصوص پشتون ها میخواهد که در کنار دختران افغان برای حق تعلیم آنها ایستاده شوند.
پشتنه درانی رییس موسسه Learn و برنده جایزه تالبرگ در جواب توییت سهیل شاهین نوشت: اگر متعهد هستید پس دروازه های مکاتب را بر روی دختران و اساتید زن باز کنید و من در آن روز سخنان شما را می پذیرم. تنها با حرف نمی شود.
سازمان ملل چندین بار از طالبان خواسته تا مکاتب دختران را بازگشایی کند ولی طالبان چیز جدیدی نگفتند. اگر چه مکاتب دخترانه در هرات باز شد ولی دوباره بسته شد.
پشتو VOA
۲۰۲۱/۲۳/۱۱