دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) میگوید، درحالیکه افغانستان سهم صفر اعشاریه یک درصدی در انتشار گازهای گلخانهای را دارد، اما این کشور با بیشترین خطرهای ناشی از تغییرات اقلیمی مواجه است.
یوناما روز پنجشنبه در اعلامیهی به مناسبت هفته جهانی تغییر اقلیم افزوده که افغانستان یکی از ۱۰ کشوریست که در معرض خطر بحران قرار دارد.
یوناما همچنان میگوید که این کشور جایگاه هشتم را در بین ۱۰ کشوری دارد که بر اساس شاخص جهانی سازگاری با تغییرات اقلیمی کمترین آمادهگی برای مقابله با تهدیدات اقلیمی را دارد.
یوناما تأکید کرده که ترکیب چهار دهه جنگ، بدتر شدن وضعیت اجتماعی-اقتصادی، بیجا شدنهای داخلی و تغییرات اقلیم، بحران بشری در افغانستان را شدت بخشیده است.
یوناما هشدار میدهد که زنان و کودکان بیشتر آسیب وارد شده ناشی از تغییرات اقلیمی را متحمل میشوند و این افزایش آسیبها بر صحت روانی و جسمی آنها تأثیر میگذارد.
یوناما میگوید، افغانها به علت آسیبهای تغییرات اقلیمی، با خشکسالیهای بیپیشنه، کاهش آب، سیلابهای شدید، توفانها، گرمایش زمین و کمبود مواد خوراکی دست و پنجه نرم میکنند.
برخی از دهقانان افغان نیز میگویند، به علت خشکسالیهای شدید، آسیبهای مالی فراوان به آنها وارد شده است. ظاهر خان باشندهٔ شهر پلخمری ولایت بغلان به رادیو آزادی میگوید:
“سال روان باران و برف نبود، مردم ولایتهای بیشتر، مردم سرپل آمدهاند، در به در میگردند، کاریگری برایشان پیدا نمیشود، این همه به دلیل خشکسالی است، اگر در مناطق خود شان باران میبود، در مزرعههای خود شان یک چیزی میبود، من خودم امسال پنج جریب زمین را کشت کرده بودم، سه هزار هم برایم نداد، مردم همه تباه و برباد هستند.”
گل رحمان از دیگر دهقانان در شهر مزارشریف ولایت بلخ میگوید، به علت کاهش باران در سالهای اخیر هیچ محصول للمی به دست نیاورده است: “للمی نشد، محصولات سبز نمیشوند، پالیزهای مردم حاصل خوب نمیدهد، خربوزه که به حاصل رسید خراب شد، حتی به شالی که یک مقدار آب رسید، اما حاصل آن مانند سالهای دیگر خوب نیست.”
افغانستان در سالهای اخیر با خشکسالی های شدید و تهدید سیلابها مواجهٔ است که به علت آن آسیبهای مالی و جانی هنگفتی به مردم وارد شده است.
یوناما گفته است، این کشور سال گذشته به علت خشکسالی، بدترین سال را در ۳۰ سال گذشته سپری کرد.
کمیتهٔ جهانی صلیب سرخ به تاریخ دوم ماه میزان سال روان طی یک اعلامیه گفت، به علت تغییرات اقلیمی، دسترسی مردم به آب صحی در افغانستان دشوار شده است.
دفتر هماهنگ کننده امور بشری سازمان ملل متحد (اوچا) در آغاز ماه اسد سال روان گفته بود، از میان ۳۴ ولایت افغانستان، ۲۵ ولایت آن با تهدید خشکسالی شدید روبهرو اند.