سرنوشت دارایی‌های منجمد شده افغانستان چی خواهد شد؟

جوبایدن، رییس‌جمهور امریکا در دوازدهم جنوری سال ۲۰۲۲ میلادی، فرمانی را در باره دارایی‌های افغانستان صادر کرد که بربنیاد آن، سه اعشاریه پنج میلیارد دالر این دارایی‌ها به بازماندگان قربانیان حمله‌های یازدهم سپتمبر اختصاص داده شد.

فرمان جوبایدن با واکنش‌های گسترده در داخل و بیرون از افغانستان روبه‌رو شد.

به دنبال آن، صندوق امانی افغانستان به هدف نگهداری سه‌ونیم میلیارد دالر دارایی باقی مانده افغانستان، در سویس ایجاد شد. دو کارشناس اقتصادی افغانستان، سفیر امریکا در سویس و یک نماینده وزارت خارجه سویس هیات بورد این صندوق گماشته شدند.

هرچند فرمان رییس‌جمهور امریکا نیاز به فیصله دادگاه امریکا داشت؛ اما امارت اسلامی به تصمیم جوبایدن واکنش نشان داد.

انعام‌الله سمنگانی که در آن زمان معاون سخنگوی امارت اسلامی بود، گفت: «در خصوص مسدود نمودن ذخایر ارزی افغانستان و یا اختصاص دادن آن به اهداف غیرمرتبط را غیرعادلانه دانسته و به هیچ صورت نمی‌پذیرد که ذخایر ارزی افغانستان تحت نام غرامت و یا کمک‌های بشری به دیگران داده شود.»

مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، در ۲۵ سنبله ۱۴۰۱ در این باره گفته است: «دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان که توسط ایالات متحده امریکا مسدود شده است دارایی‌های ملی افغانستان و همچنان پول‌های نجات دهنده مردم افغانستان است. چین از ایالات متحده خواسته است تا دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان را به طور کامل آزاد کند.»

برخی از شهروندان افغانستان در کابل و ولایت‌ها در واکنش به اختصاص دارایی‌های افغانستان به بازماندگان قربانیان حمله‌های یازدهم سپتمبر، راهپیمایی کردند.

سکتور خصوصی افغانستان و برخی از چهره‌های سیاسی نیز از این تصمیم امریکا انتقاد کردند.

حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین افغانستان، گفت: «مردم افغانستان قربانی تروریزم استند و کسی قربانی را جزا نمی‌دهد.»

هفت ماه بعد و در ماه سپتمبر سال ۲۰۲۲ میلادی، امریکا به هدف نگهداری سه‌ونیم میلیارد دالر دارایی‌های افغانستان، صندوق امانی را در سویس ایجاد کرد.

شاه محمد محرابی رییس تفتیش بانک مرکزی افغانستان، انوارالحق احدی وزیر پیشین مالیه، سفیر امریکا در سویس و یک نماینده وزارت خارجه سویس به عنوان هیات بورد صندوق امانی افغانستان گماشته شدند و انتظار می‌رود که یک عضو دیگر نیز از اتحادیه اروپا و یا هم از ناروی به این بورد اضافه شود.

شاه محمد محرابی، رییس کمیته تفتیش و عضو شورای عالی بانک مرکزی افغانستان در ۱ قوس، ۱۴۰۱، گفت: «صندوق امانی برای مردم افغانستان از سه اعشاریه پنج میلیارد دالر که مربوط به مردم افغانستان است، نگهداری خواهد کرد و پرداخت‌های هدفمندانه را برای کمک و بهره‌مند کردن مردم افغانستان و بهبود و ثبات نرخ‌ها تا مردم توان خرید نیازهای نخستین را پیدا کنند، انجام خواهد داد.»

پس از ایجاد این صندوق، امریکا به شرکت‌های بین‌المللی اجازه چاپ بانک‌نوت به افغانستان را صادر کرد و دو شرکت فرانسوی و پولندی بانک‌نوت‌های افغانستان را چاپ کردند و نخستین محموله‌ی بانک‌نوت‌های جدید در نهم نومبر ۲۰۲۲ وارد کشور شد.

شاه محمد محرابی در ۲۲ قوس سال روان خورشیدی گفت: «آخرین محموله بانک‌نوت‌ها که از سوی شرکت امنیتی چاپ پول پولند، چاپ شده است در ماه جنوری سال ٢٠٢٣ به افغانستان خواهد رسید بربنیاد قراردادی که با شرکت فرانسوی “اوبرتور فیدیوشیری” شده است، نیم بانک‌نوت‌های افغانی در ماه می سال ٢٠٢٣ و نیم دومش‌ در آخر این سال به افغانستان انتقال خواهد شد.»

در سوی دیگر، جامعه جهانی کمک‌های خود را همانند گذشته به افغانستان ادامه داد؛ اما مقدار کمک‌ها به مراتب کمتر از سال‌های پیش بود.
آمارهای که در تویتر رسمی بانک مرکزی از کمک‌های نقدی جامعه جهانی پخش شده است، نشان می‌دهد که از هفدهم اپریل تا دسمبر سال ۲۰۲۲، بیش از یک میلیارد دالر پول نقد به افغانستان آمده است. این آمارها همچنان نشان می‌دهد که در یک سال گذشته، ۱ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دالر پول نقد به افغانستان کمک شده است.

سیگر در این باره در گزارشی گفت: « سیگر برای نخستین‌بار در تاریخ‌اش نمی‌تواند که در این گزارش سه‌ ماهه‌اش به کنگرس و مردم ایالات متحده امریکا آمار کامل مصرف حکومت امریکا را در افغانستان به علت همکاری نکردن نهادهای امریکایی، فراهم کند.»

در سال میلادی که گذشت، ارزش افغانی در برابر دیگر اسعار به ویژه کلدار پاکستانی و تومان در وضعیت خوب قرار داشت؛ اما محدودیت بر بانک‌ها از مهم‌ترین چالش بازرگانان و صنعت‌کاران در سال ۲۰۲۲ شمرده می‌شد.

(طلوع نیوز / 1 دسمبر 2023)

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
برخی از احزاب و گروه ها به جای اینکه از خود محافظت کنند، مشکلات خود را حل کنند و اقتصاد خود را بهبود بخشند، به دیگران مشوره میدهند، نگران ما هستند و دنیا را از ما می ترسانند. به آنها باید گفت به جای نصیحت کردن، مشکلات داخلی خود را حل کنند و اول غم خودشان را بخورند. افغان ها...
مشکلات و خطراتی را که او (آصف درانی) به افغانستان نسبت داد، در واقع امکان همه اینها از پاکستان دیده می شود. افغانستان اکنون یک کشور امن و با ثبات است که به جای اتکا به قرضه ها و کمک های کشورهای خارجی، با استفاده از منابع خود برای خودکفایی اقتصادی تلاش می کند.
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x