آیا اعمال فشار بر طالبان باعث اصلاح خواهد شد؟

با آن‌که طالبان وزارت‌خانه‌هایی دارند و در چوکی‌ها و دستگاه‌های طرح شده برای یک دولتِ ملی تکیه زده‌اند و از جامعه جهانی نیز خواستار رسمیت اداره خود می‌باشند، اما نمی‌توانند در چوکات یک دولت عمل کنند. از این رو ابزاری که برای تحت فشار قرار دادن یک دولت ملی لازم است، برای وادار ساختن امارت طالبان به عقب‌نشینی در سیاست‌های ضدبشری‌اش موثر تمام نمی‌شود.

رهبری طالبان برای «امارت» جایگاه فراتر از دولت قایل‌اند و خود را به هیچ مرجعی پاسخگو نمی‌دانند؛ نه مردم را در چنان جایگاهی می‌دانند و نه سازمان ملل متحد را. مقام‌های آن گروه، خود را موظف به دولت‌زدایی می‌دانند و می‌کوشند امارتی بنا کنند که در آن عرضه خدمات به مردم اصل نیست، قانون و رای مردم ارزش ندارند و نظام بین‌الملل فاسد و دشمن تلقی می‌شود.

لغو قوانین و وضع محدودیت‌ بر اقشار مختلف افغان‌ها، به‌خصوص زنان، در راستای تخریب بنیادهای حداقلی نظام شهروند‌محور و بازتعریف جایگاه مردم به‌عنوان رعیت امیر است. استدلالی را که اعضای شورای امنیت ملل متحد، سازمان‌های حقوق بشری و مدافعان حقوق زن برای لزوم بازگشایی مکاتب و دانشگاه‌ها مطرح می‌کنند، اثر مورد انتظار را بر رهبری طالبان نمی‌گذارد.

لذا، فشاری که به‌تازه‌گی از آن در اجلاس شورای امنیت ملل متحد صحبت شده است، برای لغو فرمان ضدتعلیمی و ضدشغلی طالبان موثر نخواهد بود. قطع کمک‌ها، تعلیق فعالیت نهادهای کمک‌رسان و شکایت از وضعیت ناگوار میلیون‌ها هم‌وطن ما که در نبود فرصت شغلی و قطع کمک‌ها با قحطی و مرگ روبه‌رویند، هیچ‌کدام بر طالبان اثر نخواهد گذاشت. چه ابزار دیگری برای فشار بر طالبان وجود دارد تا چنان‌که در یک‌و‌نیم سال گذشته جامعه جهانی می‌گوید، با اعمال آن، امارت طالبان فرونپاشد و در عین حال مردم فرصت کار و تحصیل به دست آورند؟

رهبر طالبان و شورای علمایش از آغاز موضع واضح داشته‌اند. در اولین مجلس عمومی که طالبان در تالار لویه‌جرگه برگزار کردند، ملا هبت‌الله گفت که جز به تشکیل امارت و ساختن نظام مبتنی بر شریعت به هیچ معیار و اصلی پابند نخواهد بود و به خواسته‌های خارجیان و جامعه جهانی وقعی نخواهد گذاشت. بعد از آن بی‌توجه به وزن بسته‌های دالری هفته‌وار و بدون آن‌که به تقاضا و اعتراض شهروندان کشور وقعی بگذارند، برای زدودن نشانه‌های دولت قانون‌مند تا جایی پیش رفته‌اند که اکنون مثل دهه ۱۹۹۰، دولت به دستگاهی تقلیل یافته که فقط بلد است از مردم عشر، زکات و مالیات بگیرد و در بدل به آنان امر و نهی کند و مانع آزادی و رفاه‌شان شود.

مولوی ندا‌محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان، نیز چندی پیش گفت اگر ارایه خدمات و پیش‌رفت کشور را می‌خواستیم، بیست سال جنگ نمی‌کردیم و در همان سال ۲۰۰۱ با جهان تعامل کرده مانع سقوط امارت می‌شدیم. طالبان نجات زنده‌گی آدم‌ها را ماموریت خود نمی‌دانند، بلکه نجات «دین» در اولویت کارشان قرار دارد. دینی که در تعبیر طالبان با آزادی نابود می‌شود، از تحصیل و کار زنان آسیب می‌بیند و با اعمال رنج و محدودیت بر مردم بقا می‌یابد. معلوم نیست چه‌قدر زمان خواهد گرفت تا جهان باور کند، طالبان در پی ساختن دولت پاسخگو نیستند و به ارزش‌های پذیرفته‌شده حاکم بر رابطه دولت‌ها و ملت‌های عصر ما پابند نمی‌باشند.

(8صبح /14 جنوری 2022)

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x