دیدگاه زنان افغان درباره طرح پیشنهادی صلح آمریکا

در آستانه شروع مرحله دیگر مذاکرات سرنوشت‌ساز افغانستان، زنان این کشور در حرکتی منسجم، دیدگاه‌های خود را اعلام کرده‌اند. زنان افغان طرح صلح آمریکا را بررسی و دیدگاه های خود را در سند مختصر سه‌ صفحه‌ای که در اختیار رسانه‌ها قرار گرفته است، بیان کردند.

در این سند آمده است: «همانند مردان این کشور، زنان خود را در روند صلح محق و مالک می‌دانند؛ بنابراین حق طبیعی و شهروندی آنان است که درباره هرگونه طرح، تصمیم و اقدام سایر طرف‌های دخیل در صلح، دیدگاه‌های خود را مطرح کنند. همچنین حکومت افغانستان، شورای عالی مصالحه، طالبان، ایالات‌متحده و جامعه جهانی، مسئولیت قانونی و انسانی دارند تا ملاحظات زنان را درهر طرح، تصمیم و اقدامات مربوط به روند صلح، در نظر بگیرند و از این جهت به آنان اطمینان بخشند.»

طرح آمریکا سه بخش است: اصول رهنمودی برای آینده افغانستان، حکومت انتقالی صلح و آتش‌بس دائمی و همه‌جانبه. زنان افغان در مورد اصول رهنمودی برای آینده کشور می‌نویسند: «نقاط مثبت طرح، به رسمیت شناختن حق امنیت برای تمام اقوام، قبایل و مذاهب، حمایت از حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردم و همچنان حمایت از ارزش‌های اسلامی، عدالت اجتماعی و سیاسی، وحدت ملی و حاکمیت و یکپارچگی ارضی افغانستان است.»

آنان، «تاکید بر تضمین حقوق زنان و کودکان در امور سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، تعلیمی و فرهنگی در قانون‌اساسی آینده افغانستان، تاکید بر حفظ و تقویت نهادهای ملی افغانستان و سایر موسسات عمومی  شامل نهادهای آموزشی و امنیتی، توجه به عدالت انتقالی و قربانیان جنگ‌های ۴۲ سال گذشته» را از دیگر نقاط قوت طرح صلح آمریکا خوانده‌اند.

اما زنان درباره نقاط ضعف این طرح چنین گفته‌اند: «نقاط ضعف و ابهامات موجود عبارت است از نادیده گرفتن قانون‌اساسی نافذه فعلی و تاکید بر تدوین قانون اساسی جدید در حالی که قانون اساسی کنونی یکی از بهترین قوانین اساسی در سطح منطقه است که تنها در برخی موارد نیازمند تعدیل است و مکانیسم تعدیل آن نیز در قانون اساسی وجود دارد. به علاوه، تاکنون بیش از صدها قانون و مقررات بر مبنای همین قانون اساسی تدوین، تصویب و تطبیق شده است که با چالش‌های جدی و وقفه جبران‌ناپذیری مواجه خواهد شد.»

زنان افغان در آخر پیشنهاد داده‌اند که هر دو طرف (طالبان و حکومت) باید در خصوص حضور حداقل ۳۰ درصدی زنان در تمام نهادها، ادارات، کمیسیون‌ها و کمیته‌ها تعهد بسپارند و طالبان نیز متعهد شوند تا نمایندگان زن خود را برای حضور و مشارکت سیاسی معرفی کنند.

فعالان حقوق بشر از هر دو طرف (طالبان و حکومت) خواسته‌اند تا تعهد دهند که پس از روی کار آمدن حکومت انتخابی جدید، مرتکبان جنایات و جرائم جنگی را تحت تعقیب قضایی قرار دهند و به فرهنگ معافیت پایان بخشند.
آن‌ها همچنین تاکید کرده‌اند که در کمیسیون تطبیق و نظارت بر آتش‌بس هم باید از هر دو طرف، نمایندگان زن حضور داشته باشند.

زنان افغان از جامعه بین‌المللی و کشورهای دخیل در روند صلح افغانستان به خصوص ایالات‌متحده آمریکا خواسته‌اند که در مورد پايبندی طالبان به تعهداتشان تضمین بسپارد.

انتظار می‌رود طرح آمریکا برای صلح افغانستان که موردحمایت روسیه و دیگر کشورها هم قرار گرفته است، محور اصلی گفت‌وگوی رهبران افغان و طالبان در نشست ماه آوریل در استانبول باشد. اگر دو طرف بتوانند روی این طرح به توافق برسند، امکان نهایی شدن روند صلح افغانستان وجود دارد.
(ایندپندنت)
۲۹۲۱/۱۸/۳

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x