۲۰۲۲؛ سالی که خانواده‌های زیادی در سوگ ازدست‌دادن عزیزان شان نشستند

۲۰۲۲، نخستین سالی است که امارت اسلامی، تسلط بر همه ولایت‌های افغانستان را تجربه می‌کند؛ سالی که انتظار می‌رفت دیگر گواه رویدادهای دهشت‌افکنی نباشد؛ اما این گونه نبود و صدها شهروند در رویدادهای مختلفی در گوشه و کنار افغانستان، کشته و زخمی شدند. پیش از ۲۰۲۲ بیش‌تر ناامنی‌ها و درگیری‌ها میان نیروهای امارت اسلامی که در برابر حکومت جمهوری می‌جنگیدند، جریان داشت و با سقوط نظام جمهوری و روی‌کارآمدن امارت اسلامی در رأس قدرت افغانستان، انتظار می‌رفت که از سطح جنگ و ناامنی‌ها در کشور کاسته شود و پس از نزدیک به چهار دهه جنگ و ناامنی‌ مردم از نگاه درگیری‌های مسلحانه و ناامنی‌ها که بیش‌تر غیرنظامیان را آسیب رسانده و از آنان قربانی گرفته است، نفس راحت‌تر بکشند؛ اما برخلاف چنین انتظارات، در جریان سال ۲۰۲۲ کشور گواه رویدادهای ناخوش و خونین بسیاری بود.

اسدالله ندیم، آگاه مسائل نظامی، در باره‌ی وضعیت امنیتی در جریان سال ۲۰۲۲ میلادی که کشور گواه آن بود، می‌گوید: «وضعیت امنیتی در جریان سال ۲۰۲۲ به طور عمومی نسبت به سال‌های گذشته کمی بهتر است؛ به این معنا که عملیات‌های بزرگ و جنگ‌های بزرگ جبهه‌ای وجود ندارد و فقط در چند مناطق در پنجشیر، اندراب و بعضی مناطق تخار و غزنی جنگ‌های چریکی وجود دارد؛ اما مسئله‌ی مهم این است که مصونیت وجود ندارد.» در کنار این که درگیری‌های چریکی در برخی از نقاط کشور وجود دارد؛ اما بیش‌ترین ناامنی‌ها ناشی از حمله‌های هراس‌افگنانه‌ی انتحاری و انفجاری بود.

شاخه‌ی خراسان گروه داعش، پشت خون‌بارترین و دل‌خراش‌ترین رویدادهای امنیتی که در جریان سال ۲۰۲۲ در نقاط مختلف کشور رخ داد، قرار داشت. حمله بر مسجد شیعیان در شهر مزارشریف، مرکز بلخ در اول ثور ۱۴۰۱، یکی از مهم‌ترین حمله‌های گروه داعش در جریان سال ۲۰۲۲ بود. در نتیجه‌ی این حمله که در مسجد «سه‌دکان» در شهر مزارشریف رخ داد، بیش از ۳۰ تن کشته شدند و بالاتر از ۸۰ تن دیگر زخم برداشتند. یک روز پس از حمله بر مسجد «سه‌دکان» در مزارشریف، گروه داعش حمله‌ی دیگری را در مسجد «مولوی سکندر» در ولسوالی امام‌صاحب ولایت کندز سازمان‌دهی کرد که در نتیجه‌ی آن ۳۶ تن به شمول ۱۲ کودک کشته شدند و ۴۷ تن دیگر به شمول پنج کودک زخم برداشتند.

حمله‌ی انتحاری خونین دیگر، روز یازدهم سنبله‌ی ۱۴۰۱ در هرات رخ داد که مجیب‌الرحمان انصاری، خطیب مسجد جامع گازرگاه شهر هرات را هدف قرار داد و به شمول این عالم دین، ۲۱ تن کشته و ۲۰ تن دیگر زخمی شدند. مسئولیت این حمله را هنوز فرد یا گروهی بر عهده نگرفته است.
حمله‌ی انفجاری در مدرسه‌‌ی جهادیه‌ی ولایت سمنگان که در نتیجه‌ی آن بیش از ۴۰ تن کشته و زخمی شدند، از جمله حمله‌های خونین سال ۲۰۲۲ بود. این انفجار، پس از چاشت دهم قوس، در هنگام ادای نماز جماعت در مدرسه‌‌ی جهادیه‌ی سمنگان در مربوطات شهر ایبک، مرکز این ولایت، رخ داد.

به همین ترتیب، خونین‌ترین حمله‌ی انتحاری در ۲۰۲۲ حمله بر مرکز آموزشی کاج بود که منجر به کشته‌شدن ۵۳ تن و زخمی‌شدن ۱۱۰ تن شد. مسئولیت این حمله را هم فرد یا گروهی بر عهده نگرفت و واکنش‌های بسیاری را در داخل و بیرون از کشور به هم‌راه داشت. حمله‌های انفجاری و انتحاری که در جریان یک سال گذشته در نقاط مختلف کشور رخ داده، بیش‌تر غیرنظامیان، اقلیت‌های مذهبی و اعضا و طرف‌داران امارت اسلامی را آماج قرار داده است. در بیش‌تر حمله‌های ضدامنیتی که در جریان سال ۲۰۲۲ در سراسر کشور رخ داده، شهروندان شیعه‌مذهب و جامعه‌ی هزاره‌ی افغانستان هدف قرار گرفته‌ اند.

با این که گروه مخالف مسلح قدرت‌مندی در برابر امارت اسلامی در افغانستان وجود ندارد تا عملیات میدانی را علیه حکومت راه‌اندازی کند؛ اما حمله‌های انتحاری و انفجاری بسیاری در این سال رخ داد و صدها شهروند را در سوگ ازدست‌دادن عزیزان شان نشاند. بر اساس گزارش‌ها، بیش‌تر این حمله‌ها توسط گروه داعش سازمان‌دهی شده است؛ گروهی که به باور آگاهان، تهدید جدی برای شهروندان افغانستان به شمار می‌رود. در کنار این، در جریان سال ۲۰۲۲ نقاط مختلف در ولایت‌های پنجشیر، بغلان، تخار و بدخشان گواه درگیری‌های مسلحانه‌ی امارت اسلامی با مخالفان مسلح خود بود.

(سلام وطندار /۲ جنوری 2023)

 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x