واکنش اتمر به طرح مارشال دوستم و دانش: نظام فدرالی را نمی‌پذیریم

حنیف اتمر، از مقام‌های ارشد دولت پیشین افغانستان، که اخیرا سازمانی را به نام «حرکت ملی صلح و عدالت» ایجاد کرد، در واکنش به طرح مارشال دوستم و سرور دانش مبنی بر ضرورت برپایی نظام فدرالی در افغانستان، گفت که اجازه چنین اقدامی را نمی‌دهد.

حنیف اتمر از چهره‌های قدرتمند پشتون‌تبار در دولت‌های حامد کرزی و اشرف غنی بود و تا‌ آخرین روز فروپاشی دولت جمهوری در اگست ۲۰۲۱، در مسند وزیر خارجه افغانستان کار می‌کرد. او روز یکشنبه، ۳۰ اکتبر، در مصاحبه‌ای با رسانه «ای‌‌بی‌ان»  (Afghan Brodcastin Network) گفت: «ما هیچگاه اجازه نظام فدرالی و تجزیه افغانستان را نخواهیم داد. نظام ملوک‌الطوایفی برای مردم ما قابل قبول نیست.»

حنیف اتمر و شماری از مقام‌های دولت‌های پیشین افغانستان، در 16 اکتبر و در نشستی مجازی، از آغاز به کار «حرکت ملی صلح و عدالت» خبر دادند. در منشور این سازمان سیاسی آمده است که اعضای آن بر حل بحران افغانستان از طریق مذاکره و گفت‌وگو تاکید دارند و مبارزه مسلحانه را نفی می‌کنند.

حنیف اتمر در توجیه این طرح «حرکت ملی صلح و عدالت»، گفت از تمامی دولت‌های حامی صلح و ثبات در افغانستان و سازمان ملل متحد می‌خواهد که طالبان را به مذاکره وادار کنند تا اوضاع افغانستان از این وخیم‌تر نشود.

در یک ‌سال سلطه طالبان بر افغانستان، رهبران سیاسی و مقام‌های دولت پیشین، چندین سازمان سیاسی و نظامی برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان ایجاد کردند. مارشال عبدالرشید دوستم، محمد محقق، عطامحمد نور، یونس قانونی، عبدالرب رسول سیاف و شماری دیگر، «شورای عالی مقاومت برای نجات افغانستان» را تاسیس کردند، حنیف اتمر و معصوم ستانکزی «حرکت ملی صلح و عدالت» را ایجاد کردند، و سرور دانش، معاون دوم دولت پیشین افغانستان، «حزب عدالت و آزادی» را بنیان گذاشت.

مارشال دوستم و سرور دانش، به صراحت گفتند که برقراری ثبات و عدالت در افغانستان، نیازمند ایجاد نظام فدرالی است، چون بقیه ساختارها، از جمله نظام ریاستی و متمرکز، در افغانستان نتیجه مثبت نداده است.

حنیف اتمر در پاسخ به دوستم و دانش گفت، در سال ۲۰۰۲، در نشستی که برای تنظیم قانون اساسی برگزار شد، شرکت‌کنندگان در آن نشست طرح نظام فدرالی را رد کردند و در نتیجه، نظام ریاستی تاسیس شد. بر اساس ادعای اتمر، نظام فدرالی، همان ملوک‌الطوایفی است که به تجزیه افغانستان می‌انجامد. او گفت، هرگز اجازه نمی‌دهد که در افغانستان نظام فدرالی برقرار شود، یا تجزیه کشور رخ دهد.

حنیف اتمر بر ایجاد «نظام واحد» در افغانستان تاکید کرد و گفت که هدفش، برقراری نظام ریاستی است. او در توجیه رد نظام فدرالی و تایید نظام ریاستی، گفت: «زمانی که من وزیر معارف بودم، می‌گفتم هر مکتب، باید از طرف یک شورای محلی اداره شود و شورای مذکور صلاحیت نظارت داشته باشد. این همان نظام ریاستی است که به ادارات محلی صلاحیت می‌دهد.»

اتمر تصریح کرد که در نظام ریاستی مورد نظر او، صلاحیت زیادی به ادارات محلی داده می‎شود و این نظام، در پایتخت متمرکز نخواهد بود.

از سوی دیگر، حنیف اتمر تاکید کرد که جنگ، راه‌حل پایان بحران افغانستان نیست و طالبان باید به خواست مردم برای برپایی نظام مردم‌سالار تن دهند. اتمر در زمان تصدی کرسی مشاورت شورای امنیت دولت اشرف غنی، به تجهیز داعش خراسان از بودجه دولت وقت افغانستان متهم شد. او همچنین متهم بود که با استفاده از بمبگذاران انتحاری، اعتراضات مدنی هزاره‌ها و تاجیک‌های افغانستان را سرکوب کرده است. اتمر در مصاحبه‌اش، این سخنان را «اتهامات و تبلیغات دستگاه‌های خارجی علیه مردم افغانستان» دانست، و گفت که هیچ‌گونه شواهدی در این زمینه وجود ندارد.

(ایندپندنت / 1 نومبر 2022)
 

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
من متن سخنرانی هشدار دهنده طولانی نتانیاهو را خواندم. من دقیقا غرور جورج بوش را هنگام حمله به افغانستان در سال 2001 در آن دیدم. نتانیاهو تهدید کرده است که غزه را نابود خواهد کرد و به کسی رحم نخواهد کرد. او به قدرت خودش مغرور بود، که ادعای خدایی نکند، همین شروع سقوطش هست تصمیم نابودی را پروردگار می...
میراث تلخ 20 سال اشغال نظامی امریکا در افغانستان، گروه‌هایی از مردان، زنان و کودکان معتاد است که در کنار جاده‌های غبارآلود، زیر پل‌ها و در کناره‌ رودخانه های آلوده کابل خوابیده‌اند. ملموس ترین هدیه 20 سال حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان چیزی جز فقر، میلیون ها معتاد و انزوای کشور نیست.
من بار دیگر پیش حاکمان فعلی دست نیاز دراز میکنم تا نفرت را از طریق برادری از بین ببرند. دشمنان قسم خورده افغانستان شبانه روز در اینجا تنفر را بیشتر می کنند. پاکستان در اسلام آباد یک استودیو به افغانستان انترنشنال داده است و تلویزیون نامبرده فقط بر طبل جنگ های داخلی می کوبد. شرایط را درک کنید
امریکا با ائتلاف جهانی به بدماشی کامل به بهانه ۹/۱۱ بر ملتی اتهام ویران کردن برج های نیورک وارد کرد؛ که از شدت فقط توان رفتن به بازار قریه خود را نداشت. بوش متکبر با زور خود بدون شنیدن استدلال حمله کرد. اما با پایان حمله با چنان عجله ای فرار کرد که عامل خنده تمام رقباء شد.
13 سال پیش در چنین روزی، جولیان آسانژ ویدئویی را منتشر کرد که نشان می‌داد نیروهای آمریکایی به سوی غیرنظامیان عراقی از جمله کودکان شلیک می‌کنند. اکنون او به دلیل انتشار آن با 175 سال زندان مواجه است.  
از ویتنام گرفته تا عراق، میلیون‌ها نفر در جنگ‌هایی که توسط سیاستمداران آغاز شده کشته شده‌اند. امروز لایحه‌ای را به تصویب رساندم که بر اساس آن پارلمان باید در این مورد پاسخگو باشد و اطمینان حاصل شود که هیچ سیاستمداری نمی‌تواند استرالیایی‌ها را دوباره به جنگ‌های نامشروع بفرستد. گروه های اصلی حاضر به پاسخگویی نشدند.
قبلی
بعدی
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x